Adalar, avagy Herceg-szigetek

Adalar kilenc kis szigetből áll Isztambul központjától mindössze 20 km-re, a Márvány-tengerben. A bizánci krónikások nevezték el őket Herceg-szigeteknek, mivel akkoriban az uralkodókat száműzték ide. A szigeteken számos kolostort építettek, napjainkban viszont az isztambuliak nyári rezidenciái népesítik be őket. A törökök és a külföldi turisták kedvelt úticéljai egynapos kirándulásokhoz.

A szigetekre menetrend szerinti kompjáratokkal juthatunk át, de ezek autókat nem szállítanak, hiszen Adalar egész területén tilos az autóforgalom. Közlekedni gyalog, kerékpárral vagy lovaskocsival lehet. A szigetek közti közlekedéshez szintén a menetrendre lesz szükségünk, mivel nincsenek olyan transzferhajók, amelyekkel bármikor átmehetünk egyik szigetről a másikra. Készüljünk fel, hogy a júliusi és augusztusi hétvégéken a szigetek szó szerint megtelnek, ezért ha tehetjük, az idelátogatást inkább hétköznapra időzítsük.

A legnagyobb és legérdekesebb sziget Büyükada. A bizánci uralkodó, II. Justinianus építtetett itt palotát és kolostort, melyben a királyi család tagjai közül sokan töltötték száműzetésüket. Több történelmi épületet találunk a szigeten a 6. századi kolostor mellett, az Agia Yorgi és az Agios Dimitrios templomot, a Hamidiye mecsetet. A 20. században a gazdag görög, zsidó és örmény családok fedezték fel maguknak Büyükadat és kezdték meg a letelepedést. Ma mintegy 7000 ember él a szigeten. Mivel Adalar többi szigetéhez hasonlóan a motoros járművek innen is ki vannak tiltva, Büyükada megismerésének egyik legpraktikusabb és legromantikusabb módja, ha hintón járjuk körbe. A hegytetőn ülő Agia Yorgi templomhoz mindenképp érdemes felmenni, márcsak a panoráma miatt is, de kertjében kellemesen kávézgathatunk, bort kóstolhatunk.

A teljes cikk innen érhető el >>>


1% ADÓDÉRT 100% Törökország!

Ezúton is köszönjük, hogy az SZJA 1%-ának felajánlásakor gondol a Türkinfo Alapítványra!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here