10 + 1 tipp mit ne tegyél, ha Isztambulba utazol!

1_5Isztambul minden tekintetben különleges. Nem csupán azért, mert a világ egyetlen városa, amely két kontinensen, Ázsiában és Európában is fekszik egyszerre, de azért is, mert kiválóan megfér benne a fejlett nyugatias, és az elmaradottabb, konzervatívabb életforma is. Isztambul egy lüktető, dübörgő vidám város, amiben mégis ott érzi az ember a történelmet. Páratlan hangulatát tovább fokozza, hogy a város a Fekete és a Márvány tengert összekötő Boszporusz szoros mindkét partjára kiterjed, európai részét pedig a mintegy 7 km hosszú Aranyszarv öböl szeli ketté. Igaz, hogy Isztambul már nem főváros, 15 milliónyi lakosával azonban Törökország legnagyobb városa. Hatalmas, 150 km hosszú, és 75 km széles metropoliszról beszélünk, amelynek európai oldala inkább az üzleti élet és a kereskedelem központja, az ázsiai oldal pedig a lakó kerületek funkcióját tölti be. A város arculata folyamatosan változik és látnivalók, programok sokaságát kínálja. Ezerarcú metropoliszként is emlegetik, amelynek azonban megvannak a maga szabályai, így nagyon jól jöhet, ha tudjuk, mit illik és mit nem illik tennünk ha oda utazunk.

Ne kövesd el azt a hibát, hogy azt gondolod Isztambul 4-5 nap alatt megismerhető.

A turisták nagy része maximum 1 hétre utazik Isztambulba, aztán nagyon hamar rájön, hogy ez idő alatt csupán a leg ismertebb nevezetességek nézhetők meg, és csupán néhány török étel kóstolható végig. Ezért, aki megteheti, annak javasoljuk, hogy 10 napnál rövidebb időben ne gondolkodjon.

Ne hagyd ki az ázsiai oldal felfedezését sem!

Aki ugyanis csak az európai oldal legismertebb kerületeiben sétálgat, az semmit nem fog látni a török emberek valódi életéből. Nem fogja látni azokat a hatalmas társadalmi és életszínvonalbeli különbségeket, azt a hétköznapi sokszínűséget, amikbe csak akkor nyer betekintést az ember, ha az ázsiai kerületeket is végigjárja. A konzervatívabb életforma például Üsküdar utcáin sétálva mutatkozik meg igazán, az európaias újgazdag luxusra pedig Bebekben csodálkozhatunk rá leginkább.

Ne gondold, hogy a Nagy Bazáron kívül máshol nem érdemes vásárolni!

A Nagy Bazár természetesen egy külön fogalom, egy világszerte népszerű intézmény, amit persze mindenképpen látni kell. Fényképezni, beszélgetni-alkudozni az árusokkal, magunkba szívni az ízek, illatok és színek kavalkádját, de nem feltétlen itt vásárolni.

Egy – egy szuvenír persze jöhet innen is, de ha olcsón akarunk vásárolni ne a Nagy Bazárban válogassunk. Ahol érdemesebb körülnézni az Eminönüben, közvetlen a part mellett lévő Fűszer Bazár. Ide még a helyiek is járnak, és minden lényeges dolog megtalálható itt is. Az igazi azonban a Fűszer Bazárt és a Nagy Bazárt összekötő meredek és kacskaringós út, ahol az olcsó, ámde jó áruk is fellelhetők. A Galata híd túl oldalán, Karaköyben főként a férfiak alkudozhatnak, itt vannak ugyanis a műszaki és szerszám cuccok. Ha igazi zöldség-gyümölcs és hal piacot akarunk látni, ahol többek között millió féle olíva bogyót, eredeti török sajtot, frissen őrölt török kávét vehetünk, akkor át kell hajóznunk az ázsiai oldalra Kadiköybe.

Ne indulj neki a városnak Akbil, vagyis Istanbul Kart nélkül

Elmondható, hogy Isztambulban olcsóbb a városi közlekedés, mint Budapesten, ezzel a kártyával azonban tovább csökkenthetjük az utazásra költött pénzt. Az akbil egy utazási kártya, amit a helyiek is használnak. Ezzel a legolcsóbb a közlekedés, egyenlegét a város számtalan pontján automatából és trafikokban is feltölthetjük. Ahol használható: villamos, busz, metró, metróbusz, a város által üzemeltetett hajók, felvonó, nosztalgia villamos. Figyelem, a Boszporusz túrás hajókra és dolmusra nem érvényes! Használatának módjáról, a vásárlás menetéről bővebb infót itt találsz.

A cikk folytatása>>>

istanbul.blog.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here