Tulipánfesztivál 2018

2006 óta minden év áprilisában Isztambul több millió tulipánt ültet a város parkjaiba, sugárútjaira és a körforgalmakba.

Ennek apropóján tartják minden évben április 3–30. között a Nemzetközi Tulipánfesztivált, ahová a világ minden tájáról érkeznek látogatók, hogy ebben a csodás látványban gyönyörködjenek.

A legtöbb tulipánt minden évben az Emirgan parkban, a tulipánfesztivál központi helyszínén ültetik el. Az Emirgan park Isztambul legnagyobb parkja, számos tulipánágyással. A Sariyer kerületben található a Boszporusz közelében, nem messze a második Boszporusz-hídtól.

A város turisták által leginkább látogatott terén, a Szultanahmet téren a török virágkertészek idén már 4. alkalommal készítették el a világ legnagyobb tulipánszőnyegét. A szőnyeg mintázata minden évben változik, az ideit április 14-e óta lehet megcsodálni. A szőnyeget 565 ezer tulipánból készítették el, a teljes területe 1734 m2.

A másik hely, ahol szintén csodás tulipánokat láthatunk, a Taksim tér, amely a város központjában található, Isztambul bevásárló utcájának, az İstiklal sugárútnak a közelében. Aki áprilisban utazik Isztambulba, igazán felejthetetlen élményben lesz része.

A tulipán egyike Isztambul szimbólumainak. A növény Iránból érkezett a városba évszázadokkal ezelőtt. Az ún. Tulipán-korszak idején a ritka tulipánfajtákat elképesztő összegekért árulták.

A tulipán Isztambulból jutott el Európába, így Hollandiába is, ahol a tulipánimádat hamar megcsapolta a hollandok bankszámláit.

Az isztambuli tulipánfesztivál nem csak a tulipánokról szól. Más növényeket is ültetnek a tulipánok mellé, így alkotva különleges kontrasztot és formákat, amelyek szintén lenyűgöző látványt nyújtanak.

Az idei fesztiválra több mint 30 millió tulipánt ültettek ki, a legszebbeket az alábbi helyeken lehet megcsodálni: Gülhane,  Göztepe, Zeytinburnu, Emirgan, Yıldız, Beykoz, Fethi Paşa, Çamlıca, Gözdağı-Pendik, Hidiv-Çubuklu Groves, és a Szultanahmet tér.

A tulipánfesztivál idején számos kulturális programmal várják a városba érkezőket. Az Emirgan és a Göztepe parkokban minden nap 10 és este 7 óra között élő zene, festőművészek, a márványozás mesterei és üvegfújók szórakoztatják a vendégeket. Ezen kívül festmény-, szobor- és fotókiállításokat is meg lehet nézni. A különleges tulipánok és a tulipánok ihlette alkotások megvásárolhatók. A látogatók pedig részt vehetnek egy fotópályázaton, amelynek eredményeképpen a fesztivál 50 legszebb tulipánját választják ki.

Forrás: mymerhaba.com és worldloveflowers.com

Kollár Kata – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here