Törökországban 9 új helyszínen is lehet hőlégballonnal utazni

A Török Polgári Repülési Főigazgatóság (SHGM) közleménye szerint a török hőlégballonos utazások ezentúl már nemcsak Kappadókiában, hanem az ország másik 9 pontján is elérhetőek lesznek.

A Törökország középső részén található Kappadókia a különleges „tündérkéményekről” és a völgyekről, valamint az azokat szegélyező sziklaformákról híres. Minden évben több ezer turista látogat ide, hogy ezeket megcsodálja, akár egy hőlégballon kosarából. A statisztikák szerint tavaly mintegy 325 000 turista járt itt.

Annak érdekében, hogy a hőlégballonos kirándulások tovább növeljék az ország turisztikai bevételeit, az SHGM 5 hőlégballonos társaságnak adott engedélyt arra, hogy repüljenek Pamukkale régióban, ezt megelőzően pedig már 3 társaság szerezte meg az előzetes engedélyt.

A további 9 új helyszín, mely Kappadókiához hasonlóan hőlégballonos kirándulásokat szervezhet: Burdur tartomány, Bucak körzetében, Denizli tartomány Pamukkale körzetében, Adana tartomány Kozan körzetében, Bitlis tartomány Ahlat körzetében, Ankara Polatli körzetében, Afyonkarahisar tartomány Ihsaniye körzetében, Eskişehir Seygazi körzetében, Samsun Bafra körzetében és Aksaray tartomány Ihlara körzetében található.

Törökország üzemelteti a legtöbb hőlégballont világszerte, és a törökök tartják a rekordot utasszámban és a levegőben töltött napok számában is. Az SHGM adatai szerint évente az ország 25 társasága által üzemeltetett 239 hőlégballon 260 napot tölt a levegőben és közel 500 000 turista élvezi a hőlégballonok kosaraiból a kilátást.

Az SHGM nevşehiri irodája szerint az európai országok közül Németországban, az Egyesült Királyságban, Franciaországban és Hollandiában van még lehetőség hőlégballonnal utazni, de ezen országok hőlégballonjai évente csak kb. 60 napot tudnak a levegőben tölteni az időjárási körülmények miatt.

Törökország után a második Kenya, ahol évente 150-170 napot repülnek a ballonok, Ausztráliában pedig az ország 100 ballonja 110-120 napot tölt a levegőben.

Forrás: Daily Sabah

Kollár Kata – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here