Törökország mediterrán régiója

A mediterrán régió a Földközi-tenger menti vidékeket foglalja magába, melyek az ország területének mintegy 15%-át teszik ki. A partvonallal párhuzamosan a Középső- és a Nyugat-Torosz-hegység vonulatai futnak, melyek meredekek és nagyon magasak, ezért a hegy és a tenger közt húzódó partmenti sáv keskeny, szélessége 120-180 km között mozog. A vidéken több fontos folyó halad át, melyek a téli olvadások után megduzzadnak, a tavak környékét pedig lenyűgöző élővilág népesíti be. A mediterrán régió lakossága elsősorban a mezőgazdaságra, turizmus, iparra és kereskedelemre alkalmas vidékeken koncentrálódik.

Mivel a Földközi-tenger partjai rendkívül termékenyek, a mezőgazdaság virágzik ezeken a területeken. A jó minőségű talaj és az enyhe éghajlat kedvez a citrusfélék, a szőlő, a gabona, a rizs és a gyapot termesztésének. A nyarak forrók és nem ritkák az aszályok sem errefelé. A Törökországból importált narancsok és mandarinok nagy része innen származik, a török banánt pedig kizárólag ebben a régióban termesztik.
A régió hátországa sziklás, előfordulnak a 2800 m-t is elérő hegycsúcsok is. A partok mentén kevés nagyváros van, de az Antalya körüli síkság elég kiterjedt ahhoz, hogy lehetővé tegye a városok növekedését, a partmenti kereskedelem pedig a települések fejlődését is nagyban elősegíti.

A teljes cikk innen érhető el >>>

Forrás: mienkavilag.hu

 


hun_1ado

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here