Több száz éves sziklaváros maradványai Bingölben

A pogány Római Birodalom idején élő első keresztényeknek rejtőzködve kellett élniük, hogy hitüket titokban, de szabadon gyakorolhassák. A korai keresztények, különösen azok, akik Anatóliában éltek, ezt úgy oldották meg, hogy földalatti városokat vagy sziklába vájt otthonokat építettek.

Az egyik legnagyobb ilyen város, amit a korai keresztények Anatóliában építettek, az ötszintes Zaǧ-barlang volt, mely a mai kelet-törökországi Bingöl területén volt. A barlangban egy egész város elfért és valószínűleg az i. sz. 5. században épült.

A barlang a tengerszint felett 300 méteres magasságban állt és keresztirányú átjárók kötötték össze a szinteket. Míg az első szintet raktárként használták, addig a második és harmadik szinten élték hétköznapi életüket, a felső két szint pedig hálóhelyként működött. A barlang tetejére még egy megfigyelő tornyot is építettek.

A régészeknek még nem sikerült pontosan meghatározni a barlang építésének pontos dátumát, de a kutatási munkákkal még nem végeztek. A „város” központja a barlang lehetett, és több más épület maradványait is megtalálták körülötte.

Forrás: Daily Sabah

Kollár Kata – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here