Termálvízzel az egészségért Törökországban

Ebru Aykut személyes hangvételű írása alapján 

Törökországban 46 város közelében megtalálhatók, és 190 körüli azon hotelek és egyéb szálláshelyek száma, melyek 8.500 vendég fogadására alkalmasak és közvetlenül forrás- és gyógyvizek közelében, gyógyturizmus jelleggel történő felhasználására épültek.

Törökország óriási lehetőségekkel rendelkezik ezen a téren. A termálvizek hőfokuk, fizikai és kémiai összetételük szempontjából is igen változatosak. Az utóbbi években gyorsan növekszik a gyógyturizmus és az ezzel kapcsolatos üzletág, így Európában ezen a területen vezető státuszt ért el az ország, és a világon is a 7. a sorban.

forrás: visitturkeyforhealthcare.com

Amennyire nyáron jól esik a hűvös tengervízben lubickolni, ugyanolyan nagyszerű ősszel és télen a meleg termálvízben. A törökországi SPA hotelek felszereltsége és vízzel való ellátottsága egyaránt biztosítja a gyógyulást és a pihenést. Reuma, bőrbetegségek, vérellátási problémák, szív- és légúti betegségek, emésztőrendszerrel vagy epehólyaggal kapcsolatos problémák, vese- és húgyúti betegségek: mindezek gyógyítására találunk alkalmas helyeket, sőt egy hétvégi rövid szabadság alkalmával a hétköznapokat is kipihenhetjük.

A termálvizek használata a római időkig nyúlik vissza. Akkoriban főleg a katonák kezelésekor és pihenésekor alkalmazták, azonban hasznosságát látva elterjedt a módszer a lakosság körében is. A Bizánci Birodalomban folytatódó termálvízhasználat szokása egyesülve a hagyományokkal, segítette a hamam (török fürdő) kultúrájának kialakulását. A fürdők már abban az időszakban sem kizárólag a tisztálkodást szolgálták. Sokkal inkább volt a társadalmi élet színtere, illetve a pihenés helye. Napjainkban a történelmi fürdők, illetve az azok mintájára készített új fürdők használata –megőrizve a funkciójukat – a luxus SPA hotelek szolgáltatásai közé tartoznak.

„Három éves voltam, amikor megismerkedtem a termálturizmussal. Nagymamámat minden évben elkísértük Balıkesir-Gönen forrásaihoz. Amikor a ramadan hónapja téli időszakra esett, akkor a hamammal is megismerkedhettem. Ugyanis ezen időszakban Amasyaban a fürdők a hajnali étkezés idejéig (sahur) nyitva voltak. Minden szomszéd és rokon odament fürdeni, ahol beszélgettek, vacsoráztak is, szórakozva töltötték idejüket.

Annyira szeretem ezeket a jótékonyhatású vizeket és alkalmakat, hogy nem akartam férjhez menni az esküvő előtti hagyományos hamamban történő fürdés nélkül. Manapság már férjemmel megyünk minden télen, hogy valamelyik termálhotelben élvezzük a lehetőséget.” – meséli Ebru Aykut, a szerző személyes élményeit

İzmir, Balıkesir, Bursa, Yalova, Afyon, Ankara és Denizli a legfontosabb területek, ahol a termálturizmus jelen van, azonban folyamatban van egy országos projekt, mely arra hivatott, hogy újabb területeken erősödjön a látogatottság. Olyan szállodák építését támogatják, ahol világszínvonalat is meghaladó minőségben készül török fürdő, szauna, sószoba, páraszoba, élményzuhany, illetve olyan szolgáltatásokat nyújtanak mint a masszázs, az aroma terápia és a személyre szabott kezelések. Mindezen eszközökkel segítik a stresszoldást, az egészséges test és lélek egyensúlyát. A legjobb pedig, hogy olyan környezetben találhatók, mely lehetőséget nyújt kirándulásokra és gasztronómiai élményekre is.

ANKARA

Kızılcahamam Ankarától 85 km távolságban van, termálhoteljének neve: Çam Thermal Resort & SPA. Nevében is szerepel (çam), és valóban a fenyőerdő közepén található – ezáltal nagyon nyugalmas hely.  Ha már itt járunk meg kell látogatni a Soğuksu Nemzeti Parkot, az Abacı tündéroszlopokat és az Alicin kolostort.

forrás: Abacı Peri Bacaları by Sinan Doğan 

İZMİR

A város híres termálvizeiről. A történelemben való kutakodás során Agamemnon források néven találhatunk rá. Ma Balçova kerületben találhatók a fürdők és a hotelek, melyek közül a legszínvonalasabb a Kaya İzmir Thermal & SPA Hotel. Úgy érezhetem itt magam, mintha Izlandon a Kék lagúnában lennék. A hűvös éjszaka közepén a melegvizes medencében pihenhetek. Annak ellenére, hogy a hotel a városban található, fenyőerdő veszi körül, és lábunk előtt hever az egész izmiri öböl.

AFYON

Törökország termálforrás központjának is tekinthető Afyonkarahisar. Ennek megfelelően több hotel és fürdő is várja a pihenni vágyókat. Különleges élmény lehet a Budan hotel barlangszerű fürdője. A téli hónapokban hóval fedett táj közepén való fürdésre készülhetünk. Amennyiben itt járunk, nem hagyhatjuk ki a Frígia-völgy meglátogatását és a híres helyi kolbász (sucuk) és tejszín (kaymak) megkóstolását.

BALIKESİR 

A világon a svájci Alpok után oxigénben legdúsabb környezetet a Kaz-hegységben találhatjuk. Nos, ha ilyen tisztalevegőjű környezetben kívánjuk eltölteni szabadságunkat, ide kell látogatni. Számtalan hotel áll rendelkezésre magas szintű szolgáltatásokkal. Érdemes részt venni olyan programokon is, mint az égei-övezeti ételek készítésének oktatása vagy a szervezett hegyi túra.

forrás: termalotel.com

DENİZLİ

Pamukkale jótékony hatású forrásai az ókori időket idézi. Az UNESCO Világörökségi Listájára is felkerülő Pamukkale és Hierapolisz minden igényt kielégítő lehetőség a turistáknak. Hotelek sorából választhatunk – igényünk és pénztárcánk szerint.

2300 éves történelemi örökség maradványai között sétálhatunk, megnézhetjük a híres hófehér hegyoldalt Pamukkale medencéiben lépdelve. Legalább egyszer érdemes úszni a híres antik oszlopokkal teli fürdőben (Kleopatra havuzu), mely télen-nyáron 36 fokos. Amennyiben másféle vízben szeretnénk gyógyulni, akkor a szomszédos Karahayıt (más néven a Vörös víz fővárosa) egyik hoteljét kell kipróbálnunk.

YALOVA 

Most lássuk az Isztambulhoz közelebbi helyszíneket, ismerkedjünk meg a Márvány-tenger körüli termálkörzetekkel.

Yalova egyik leghíresebb szállodájának, a Limak Thermal Boutique Hotelnek történelmi jelentősége is van, ugyanis a hely első vendége Mustafa Kemal Atatürk volt. Természetesen ez a történelmi hotel mára napjaink igényeinek megfelelő színvonalon került felújításra. A szobák számozása Atatürk születési évével, azaz 1881-gyel kezdődik, és 1938-ig, életének utolsó évéig folytatódik. A vendégek számára kialakított kávézósarkot egy olyan fotó díszíti, melyen Atatürk török kávét iszik a hotelben.

 BURSA

Termálturizmusáról szintén híres terület Bursa is, ahol szebbnél szebb termálhoteleket találhatunk. A város központjában épült, és a „Régi források” vizét használó Kervansaray Thermal Hotel a történelembe repíti vendégit. A fürdések közötti órákban kihagyhatatlan úti cél lehet a régi török építészet kiemelkedő alkotása, az Ulu mecset.  És biztosan marad idő egy iskender kebabra is, melynek ez a város a hazája.

A szerző személyes javaslatai a kellemes pihenéshez:

Ne maradjon otthon a sétához, sporthoz megfelelő ruházat és cipő, mert a hotelek jellemzően erre alkalmas területeken fekszenek.

Legyen nálunk úszósapka, mert a legtöbb helyen annak viselése kötelező.

Ne feledjük! Meg akarunk szabadulni a stressztől, ezért ne csak a testünk pihentetésre, hanem a lelkünkre is figyeljünk oda a nyaralás alatt.

Használjuk ki az alkalmat és kössük össze a pihenést a közösségi médiától való megszabadulással is, egy ún. digitális detoxszal. Ha van rá mód, elő se vegyük ezeken a napokon a telefonunkat!

Fordította: Erdem Éva – Türkinfo


hun_1ado

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here