Samandağ-part, búvárparadicsom a Földközi-tenger partján

A világ leghosszabb törésvonala mentén elhelyezkedő Samandaǧ-part a világ azon kevés helyeinek egyike, ahol egész évben lehetőség van búvárkodásra.

Hatay tartományban, a török-szír határ közelében található Samandaǧ az utóbbi években éppúgy a búvárok kedvence lett, mint a Vörös-tenger. A Földközi-tenger ezen részén a víz alatti rész éppen olyan felépítésű és hasonló élővilágú, mint a Vörös-tenger.

A Samandaǧ-part a világ tizedik leghosszabb partszakasza, 14,4 kilométer.

Az itt fészkelő tengeri teknős még különlegesebbé teszi a partot. A közelben található Kel-hegység, amely 12 kilométer hosszú partszakaszával az egyik legfontosabb búvárhely Törökországban, ugyanis a világ leghosszabb törésvonala (afrikai törésvonal) mentén helyezkedik el, így itt elég mély a víz ahhoz, hogy különleges képződményeket és tengeri élőlényeket csodálhassunk meg. A víz alatt mintegy 130 barlang található, mely jó búvóhely lehet a tenger élőlényei számára is. A tengerpart különlegessége még, hogy mivel közel van a Szuezi-csatorna, így a Vörös-tenger felől a Földközi-tengerbe érkező halak első pihenő állomása. A tudósok 73 indiai- és csendes-óceáni, valamint 22 atlanti-óceáni vándorhal fajt fedeztek már fel itt a tengerben (oroszlánhal, harcsa, hosszútüskés tengeri sün, bíborhal, kardinálishal, buborékhal, sügér), ezeket a lelkes búvárok is láthatják, ha itt merülnek.

Samandaǧ Çevlik Akçay régiójában pedig számos rája faj él, ezért is nevezik ezt a területet „rája mezőnek”. A tengerben lévő homok szerkezete és a víz hőmérséklet kedvez a rájáknak, így a búvárok akár 50-60 különböző ráját is láthatnak itt merülés közben.

A Samandaǧ-part másik előnye, hogy a többi török búvárhelytől eltérően itt télen is lehet merülni, sőt télen kifejezetten jó a merülés, mert a nyári meleg, délnyugatival szemben télen keleti az áramlás, így a víz alatt akár 20-30 méterre is elláthat, aki lemerül. Míg Törökország más részeintélen a viharos időjárás és a hideg akadályozza a búvárkodást, addig itt a víz hőmérséklete akár 24-25 ˚C is lehet.

Samandaǧ egy búvárközpont, ami egész évben várja a merülni vágyókat. Ha Hatayban télen a hőmérséklet drasztikusan lecsökken, a tenger vize akkor is maximum 17˚C-ra hűl le, ami még ideális hőmérséklet a búvárkodáshoz, ezért aki egy jót szeretne merülni és elmenekülne a hideg, zord időjárás elől, azt Hatay és a Samandaǧ-part szeretettel várja.

Forrás: Daily Sabah

Kollár Kata – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here