Öt török fennsík, amit látni kell

Törökül a fennsík neve yayla, ezt a szót használják az alpesi legelőkre és a magasföldekre is. De Törökországban a yayla sokkal többet jelent: a yayla egy életmód. A Fekete-tengeri régió hegyes vidéke, éppúgy, mint a Földközi- és az Égei-tengeri régió fennsíkjai kiválóan alkalmasak állattenyésztésre, és a forró nyári hónapokban jó ide elmenekülni.

A hegyekben hűvös szellő fúj, az itteni életmód, a helyi ételek és szokások mind hozzátartoznak Törökország szépségéhez.

A következőkben öt török yaylát mutatunk be, melyek a leglátványosabbak közé tartoznak. Ezek mindegyike ideális túrázásra, piknikezésre, kempingezésre, vagy a kristálytiszta hegyi levegő élvezetére.

Pokut yayla

Forrás: wikimedia / Cems77 / 25 July 2017, 08:33:50

A Pokut yayla Rize tartományban található, a hozzá legközelebbi város Çamlıhemşin.

A 2170 méter magas Pokut fennsíkon túrázni igazán különleges élmény: láthatunk itt olyan házakat, melyek közül néhány 250 évvel ezelőtt épült. A yayla kitűnően alkalmas piknikezésre. Ez az egyik olyan hely, amelyre azt mondhatjuk, hogy tipikusan fekete-tengeri. Az itteni fenyőerdők olyan magasak, amelyet ritkán látni Törökország más részein.

Suğla yayla

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Kesin Gidilmeli (@kesingidilmeli) által megosztott bejegyzés

Ez a gyönyörű yayla Sarnıç falu közelében található. Óriási fenyőfák és zöld rétek veszik körül. Szintén tökéletes hely egy jó piknikre. 2014 óta több nemzetközi motorkerékpáros versenynek is otthont ad.

Uzungöl yayla

Forrás RÜŞTÜ BOZKUŞ / Pixabay

Az Uzungöl tó Trabzon városától délre helyezkedik el. Sokféle vadállat él az itteni erdőkben, sok olyan is, amely az ország többi részén nem látható. Több mint 60 ritka növényfaj, 59 emlős és 250 madárfaj található Uzungöl körül, ezért a teljes terület védelem alatt áll. Ez azt jelenti, hogy bárki, aki ellátogat ide, élvezheti az érintetlen természet szépségeit, megcsodálhatja a világ egyik legszebb tavát, és Törökország egyik legnagyobb yayla-élményében itt lesz része.

Gömbe yayla

Forrás: wikimedia / Nicola Feola / 22 August 2014

Antalya a napsütésről, a tengerről és a homokról ismert, de aki el akar menekülni a nyári forróság elől, annak ajánlunk egy igazán csodás helyet. Ez a Gömbe yayla, ahol éttermek és a vendégszeretetükről híres helyiek várják a látogatókat. Mindenki, akivel találkozunk az utcán, köszön, úgy üdvözöl, mintha régi ismerősök lennénk. A Gömbe yayla egyes részeit még nyáron is hó fedi, ezért télen itt eléggé hideg van, de a fatüzelésű kályhákkal fűtött kunyhókban így is meleg és barátságos légkör fogadja az utazót. Télen jóval kevesebben élnek itt, mint nyáron. A Gömbe yayla különleges étele a Gömbe kebab, amit a fennsíkon tenyésztett kecske ízletes, zamatos húsából készítenek.

Bürücek yayla

A Bürücek yayla – ellentétben az eddig ismertetettekkel – attól különleges, hogy viszonylag közel van Adana központjához. A szeles időjárás itt is jellemző, így az adanaiak szívesen tesznek ide egynapos kirándulásokat a nyári hőségben.

Ez a régió egyik legrégebbi települése, mely a Torosz-hegység lábánál fekszik. A házak jelentős része tehetős tulajdonosokkal rendelkezik, akik az épületeket nyaralóként használják, melyek szépen fel is vannak újítva.

Információk forrása: Home Turkey

Kollár Kata – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here