Múzeum vagy hotel? Mindkettő egyszerre.

Az utazás szerelmesei hónapok óta várták a hírt, hogy mikor nyitja meg kapuit az a szálloda, melynek szlogenje: „Ahol a történelem találkozik a luxussal”. Egy különleges történet végén egy egyedülálló hotel várja vendégeit.

Minden ismert szállásfoglaló internetes oldalon elérhetők már az alapkategóriás szobák. Áruk éjszakánként 850–1000 TL ártól (kb 43.000–51.000 Ft) kezdődik, de ezen kívül magasabb árszinten, több kategóriában is rendelkezésre állnak különböző méretű szobák. A legkülönlegesebbek azok a lakosztályok, melyek erkéllyel rendelkeznek, kilátással a történelmi értékekkel rendelkező múzeumra. Ezek árát sajnos nem ismerjük, egyedi foglalás szükséges hozzájuk.


Akkor ez most egy múzeum vagy egy hotel? Kettő az egyben. Ismerkedjünk meg azzal a történettel, melynek során létrejött ez az igazán egyedi kombináció a történelem és a luxus imádóinak kiszolgálására!

Az Asfuroğlu család Antakya, mely Hatay megyében található és ókori neve Antioch, központjában egy ötcsillagos hotel építésébe kezdett 2009-ben. Egy 2300 éves történettel rendelkező településen nem csoda, hogy az építkezés során régészeti leletre bukkantak. Hamar kiderült, hogy a leletek páratlan értékkel rendelkeznek. Így megkezdődött egy 10 éves munka, melynek végeredménye a mai épület.

2010 májusa és decembere között 120 ásatásokat végző munkatárs, 35 archeológus, 3 munkagép, 10 teherautó dolgozott éjt nappallá téve, hogy megmozgassanak 100.000 m³ földet. Ezt követően 2011-ben megszületett a gondolat: hogyan lehetne mindezt, amit felfedeztek, ötvözni egy hotellel. Emre Arolatnak, Törökország díjnyertes tervezőjének, köszönhető ez a vízió.

2012 júliusától megkezdték az acélelemek gyártását és felállítását. Egy Isztambul melletti műhelyben készült el a 20.000 tonnányi – mely négyszer több, mint amennyit az Eiffel-toronyhoz felhasználtak – fémelem.

Mindeközben természetesen folytak a régészeti, illetve a megtalált történelmi értékek helyreállítási munkálatai. A régészek a hellén korszaktól egészen az Oszmán Birodalom időszakáig, így összességében 13 civilizáció idejéből tártak fel emlékeket.

A munka eredményeként a múzeumban egyedülálló dolgokat nézhetünk meg. Több, mint 200 műtárgyat állítottak ki 600 m²-en. A történelmi utazás elején egy 3 dimenziós filmet nézhetünk meg, mely elvisz minket a 23 évszázaddal ezelőtti Antiochba.

Talán az egyik legjelentősebb látnivaló az a mozaikkép, mely jelenleg a világ legnagyobb egybefüggő mozaikjaként ismert. 1.050 m² a területe, és a 4. századra tehető a keletkezése. Annak idején nyilvános térként használták, mintázatául geometrikus formák szolgálnak. Hullámos felülete elárulja, hogy pusztító földrengések és kiáradó folyók sújtották a környéket.

Egy 70 cm nagyságú Erósz-szobor, mely a szálloda történetét elindította. Ez volt az első jelentős lelet, melyet az építkezés során megtaláltak. Ez hozta működésbe az egész gépezetet. Keletkezésének ideje i. e. 200 és i. u. 200 közöttre tehető.

A Pegazus elnevezésű mozaik Apollót és a kilenc múzsát ábrázolja bámulatos részletességgel. Ez a lelet volt legmélyebben a föld alatt, mintegy 8,5 méter földtakaró alatt találtak rá. Keletkezése a 2. századra tehető. Hésziodosz versében található meg első írásos említése.

Az 5. századra tehető a római fürdő építése, mely akkoriban a legfontosabb helyszínül szolgált az emberek találkozásához, ahol étkeztek, sportoltak és a masszázst élvezték. A régészek teljesen feltárták az oszlopokat, medencéket, a meleg vizet szállító csatornákat és a gőz előállítására alkalmas szobákat.

A Szent lélek és a vadállatok mozaikja egy gyönyörű alkotás, mely egy 5. századi római villa talaját borította. Bár a kivitelezése jellemző arra a korszakra, amikor készült, a mintázata különleges: teljes részletességgel ábrázolja az állatokat, köztük egy madarat, mely különleges rím a család nevére (Asfuroğlu), akiknek a műemlék felfedezése köszönhető. Az asfur ugyanis arabul madarat jelent.

A történetet egy filmben is megnézhetik. Érdemes legalább egy videó erejéig meglátogatni ezt a különleges helyet.


Az információk és képek forrása a hotel honlapja:

http://www.themuseumhotelantakya.com/

Az érdeklődők még több képet láthatnak, és a teljes történetet elolvashatják itt angol nyelven.

A múzeum hivatalos nevét is megadjuk a könnyebb keresés érdekében: Necmi Asfuroğlu Mozaik Müzesi. A múzeumkártyával rendelkezők évente kétszer, díj fizetése nélkül látogathatják. Egyébként 10 TL (520 Ft) a belépődíj, minden nap 10 és 17 (nyáron 10 és 19) óra között látogatható.

Erdem Éva – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here