Mesepark Konyában

„A szavak szépsége a hallgató figyelmességéből és empátiájából származik.” Rúmi.

Konya az UNESCO egyik világörökségi helyszíne, Törökország középső részén található, a történelem folyamán dervisek és zarándokok otthona volt. Az anatóliai szeldzsuk szultanátus fővárosa mára egy szerény várossá vált. Hangulatos és barátságos település, mely helyi ételeiről is ismert.

Biztos sokan vannak már, akik jártak itt vagy olvastak erről a különleges városról, mely leginkább Rúmi szúfi misztikus költőhöz köthető, de itt volt a szeldzsuk szultanátus székhelye, itt található az Aleaddin-hegy, a Konev Mauzóleum, a Meram szőlőültetvények, Akyokuş is.

Ezeken kívül azonban Konya egy új látnivalóval is gazdagodott: ez a 80 Binde Devr-i Âlem Park (80.000 m2-en a világ körül), ami egyfajta szórakoztató mesepark. A park létrejöttének alapjául Jules Verne regénye, a 80 nap alatt a föld körül szolgált. A park teljes területe 80.000 m2. Minden megtalálható itt a török iszlám művészettől kezdve a Taj Mahalon át, olyan történelmi alakokig mint Szulejmán sah, vagy gyermekkorunk szuperhősei.

A park három fő részre osztható: az első a „Vattacukor” nevet viseli, ahol mesebeli karakterekkel találkozhatunk, a második a „T-Rex” rész, itt dinoszauruszok élnek és a harmadik a „Cihan-ı Türk”, ahol minden megtalálható, amit csak meg lehet valósítani kicsiben.

A „Vattacukor” Parkban híres mesefigurákkal és népszerű török filmek szereplőivel találkozhatnak kicsik és nagyok, mint például a Hababam Sınıfı (Gyalázatos osztály). Híres török komikusok és történelmi alakok is megjelennek ezen a részen. Itt van a „Tündérmesék fája” is, ami a gyerekek kedvence, és egy 51 méteres oszmán gálya is látható. Ha szemfülesek vagyunk még fényképezkedhetünk is Szupermennel, Hulkkal, találkozhatunk a Hupikék törpikékkel vagy a Jégkorszak szereplőivel, belegabalyodhatunk Aranyhaj hajába, és ha kellően elfáradtunk, felfrissíthetjük magunkat az oszmán gálya kávézójában.

A „T-Rex” Parkban mindenféle dinoszaurusz megtalálható a bébitől a 10 méter hosszúig, vannak köztük növényevők és ragadozók is. A dinoszauruszok mozognak és hangot is kiadnak.

A park Cihan-ı Türk részén miniatűr alkotásokat láthatunk. 120 olyan művészeti alkotás, amely a török történelmi és kulturális örökséget mutatja be – ez egy nagyon érdekes kiállítás.

Ha több információt szeretnénk kapni a parkról, érdemes felkeresni a parkban lévő pavilonokat, ahol 6 különböző nyelven elérhető információs füzetet szerezhetünk be.

A park nyitvatartása: minden nap 9:00 – 18:30

A belépődíj csak 5 TL.

Ha kirándulást terveznek Konyába, ne menjenek el anélkül, hogy ezt a parkot nem látták, ahol a fantázia és a kaland találkozik.

Forrás: blog.turkishairlines.com, bindedevrialem.com, bin.gov.tr

Kollár Kata – Tükrinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here