Konya szeldzsuk kori emlékei

A Közép-Anatóliában található Konya városa különleges emlékeket őriz a szeldzsukok idejéből: mecseteket, medreszéket és egyéb építészeti csodákat.

Konya, mint a szeldzsukok fővárosa, 2000 óta az UNESCO Világörökségi Listáján is szerepel, és fontos szerepe van abban, hogy a mai generáció is megismerhesse milyen kulturális értékeket hagytak a szeldzsukok az utókor számára.

Aleaddin mecset forrás: commons.wikimedia.org

A 12. század közepétől a 13. század közepéig épült híres Aleaddin mecset mellett a városban található további 72 ősi építészeti emlék felkeresése során olyan érzése van a látogatónak, mintha visszarepült volna az időben. A törökök mellett a világ minden tájáról érkező turisták is elbűvölve csodálják ezt a csodás várost.

A város vezetése mindent megtesz azért, hogy az oda érkező turisták százezrei még sokáig gyönyörködhessenek Konya kulturális örökségeiben.

Az UNESCO weboldalán a következő ismertető olvasható a városról: “a szeldzsukok egyedülálló művészi világot hoztak létre kulturális kapcsolataikkal, amelyek Anatóliától Közép-Ázsiáig, a Közel-Keleten, a Földközi-tenger partján és Konyában is láthatók.”

Selimiye mecset forrás: commons.wikimedia.org

Konya erődje és a Sırçalı medresze, számos kisebb mecset és síremlék a legjobb példái a szeldzsuk építészetnek Konyában.

Forrás: Daily Sabah

Kollár Kata – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here