Kappadókia tündérkéményeinek riválisa akadt

A Kappadókiában, Nevşehirben található „tündérkémények” több millió évvel ezelőtt lezajlott geológiai folyamatok végeredményeiként jöttek létre. De a kappadókiai „tündérkéményekhez” hasonló képződményekkel Anatólia más területén is találkozhatunk.

Ehhez Anatólia középső részébe, Çankırıbe, pontosabban a Devrez-folyó völgyébe kell utaznunk, ami a kirándulók és a horgászok egyik kedvelt helye.

Annak ellenére, hogy a völgyben közel 150 „tündérkémény” található, Çankırı mégsem ezekről ismert. A terület 1990 óta védett terület és egyike Közép-Anatólia rejtett kincseinek.

Ahogy már említettük, a kirándulók és a horgászok között nagyon népszerű, de hamarosan világszerte ismert lesz, mert a Çankırı Turisztikai Egyesület tájékoztatása szerint megkezdődik a terület infrastruktúrájának fejlesztése.

A helyszín védelme érdekében a völgy bizonyos részein a környezet megóvására figyelmeztető táblákat helyeznek el. Egy út is épül, így a turisták könnyen megközelíthetik azt a helyet, ahol a „tündérkémények” találhatók. Az egyesület azt is javasolta, hogy a helyszínen építsenek egy rekreációs központot, valamint egy hidat a Devrez-folyó fölé.

Ha az infrastruktúra elkészül, az Ankarától közel 100 km-re lévő Devrez-folyó völgye és a „tündérkémények” a régió fontos turisztikai attrakcióivá válhatnak.

Forrás: Daily Sabah

Kollár Kata – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here