Hőlégballontúra Kappadókiában – egyedülálló élmény

A világ számos pontján szerveznek hőlégballonos utazásokat, néhol valamelyik tenger, néhol egy síkság felett, de a legkülönlegesebb utazásban annak lehet része, aki Törökországba, Kappadókiába látogat.

Kappadókia Törökország középső részén, Anatóliában található. Délen a Taurusz-hegység, északon a Fekete-tenger, keleten az Eufrátesz határolja. A térség részét képezte az asszírok által Hattumnak nevezett földrajzi és politikai egységnek, és körülbelül megegyezik a Hettita Birodalom korának Felső-Hatti nevű régiójával.

Kappadókiában találhatóak a híres föld alatti városok, melyek az első keresztények búvóhelyei voltak. Ma turistalátványosságnak számítanak, de néhány lakást szállodaként is üzemeltetnek, illetve akár meg is lehet vásárolni néhányat.

Népszerű és a világon egyedülálló látványosságok a furcsa alakú „Tündérkémények”, a Göreme-völgy holdbéli vidéke, a Göreme Nemzeti Park, a sziklatemplomok, Kaymakli és Derinkuyu föld alatti városai, a Zelve-völgy, Avanos, az Uçhisar sziklaerőd, az Ihlara- és a Soglani-völgy.

Mindezeket hőlégballontúrán a levegőből is megcsodálhatjuk. A ballonokban a méretüktől függően maximum 20 fő szállítható. Az utazás általában egy-másfél órás, és a ballonok jó magasra felrepülnek.

Kappadókiában már több mint 20 éve szerveznek ilyen túrákat. A hőlégballonokat üzemeltető cégek csak képzett személyzettel repülnek, a pilótáknak polgári repülési és hőlégballon vezetési engedélyük is van.

Minden évben több ezer turista érkezik ebbe a régióba, hogy a csodás természeti képződményeket mind a földön, mind a levegőből megcsodálja.

Akinek még nem volt része ilyen kalandban, annak íme néhány kép, ízelítőül:

Forrás: tr.sputniknews.com és wikipedia.org

Szerző és képek: Kollár Kata – Türkinfo

 


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here