Hogyan közlekedjünk Törökországban?

dolmusSok országnak volna mit tanulnia Törökországtól azzal kapcsolatban, hogy hogyan lehet egy hatékony és megfizethető közlekedési rendszert működtetni.

A városok között közlekedő buszok modernek és megbízhatóan érkeznek, minden órában indulnak az országot átszelő járatok, ráadásul elfogadható jegyárakkal. Emellett ott van még a vasút, ami elsősorban a fővonalak tekintetében jól kihasználható és a fejlődésnek köszönhetően egyre népszerűbb közlekedési forma. Ne feledkezzünk meg a repülésről sem, ami egy ilyen 0nagy ország esetében fontos szerepet tölt be a közlekedésben. A sok hazai légitársaság miatt a verseny kiélezett, ez tartja a jegyeket alacsony áron.

Buszközlekedés

Az egész nap és egész éjjel működő buszközlekedés Törökország egyik csodája. A buszok időben érkeznek, tiszták, jól szervizeltek és viszonylag olcsók. Minden nagyobb és kisebb városban van buszpályaudvar (Otogar Gajar), általában a városközponton kívül. A kis belvárosi boltokban vásárolhatunk jegyet és igénybe vehetünk egy transzportot is az állomásra, ami általában a busz előtt egy órával indul. A buszpályaudvaron mindenütt jegyeket árulnak, így az utolsó pillanatban is beszerezhetjük őket, de nemzeti ünnepeken vagy főszezonban érdemes egy pár nappal korábban elintézni a jegyvásárlást.
A hosszú utazások során általában négy óránként tartanak pihenőket a benzinkutaknál, ahol árulnak ételeket, italokat, de vizet a buszokon is felszolgálnak.
A buszok egyébként Törökországban a legnépszerűbb közlekedési eszközök. A világ bármely pontjáról érkező külföldi turisták, akik először szállnak itt buszra, azonnal észrevehetik, hogy a török a saját országuk buszközlekedésével bátran versenyre kelhet.
Azt azért meg kell jegyezni, hogy a sofőrök gyakran szabadosan értelmezik a megállók fogalmát. Nem ritka, hogy a helyieket szinte a házuk ajtajáig fuvarozzák, így nemcsak a kijelölt helyeken, de jóval többször is megállnak. Ha idő szűkében vagyunk és hajlandóak vagyunk többet áldozni, válasszuk inkább a taxit.

A teljes cikk innen érhető el >>>


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here