Fríg-völgy: természeti szépségek, ősi civilizációk otthona

Anatólia tele van természeti csodákkal, történelemmel, mítoszokkal vagy éppen összeesküvés-elméletekkel, de a régióban csak néhány hely mondhatja el magáról, hogy ott mindegyik megvan. Üdvözöljük a Fríg-völgyben!

forrás: Pinterest

Az ősök nyomát követni a modern korban nem könnyű feladat. Anatólia, a történelem során számos civilizáció otthona volt, ezért a kalandorok számára rengeteg lehetőséget kínál, hogy betekintést nyerjenek az ősök kultúrájába és életmódjába. Az anatóliai régióban található Fríg-völgy egyike azon kevés helyeknek, ahol a látogatók megismerhetik a fríg királyság életét.

A völgy története

A frígek a 8. század körül telepedtek le Nyugat-Anatóliában. A hettiták bukása után a frígek és királyságuk, melynek központja a mai Ankara területén volt, uralkodó hatalommá vált egész Anatóliában.

A legtöbb ember a frígeket a trójai háborúhoz köti, ahol a trójaiakkal együtt harcoltak, ahogy az Homérosz Iliászában is szerepel. Legendás királyuk Midász király volt, aki a görög mitológiában is szerepel, és úgy ismert, mint a király, akinek érintése nyomán minden arannyá válik.

A Fríg-völgy, amely három török tartományt fed le (Eskişehir, Kütahya és Afyon), lehetőséget ad az ide látogatóknak arra, hogy megismerjék ennek az ősi királyságnak és hatalmas birodalomnak az emlékeit.

Történetek egy idegen civilizációról

A régióról több összeesküvés-elmélet is született. Egyesek úgy vélik, hogy a völgyben látható kocsikerekek által hagyott mély nyomokat idegenek hagyták ott.

Mivel a tudósok nem tudták pontosan a nyomok korát meghatározni, ezért egyesek azon az állásponton vannak, hogy ezek valóban egy ősi, idegen civilizáció nyomai. Noha ez kissé hihetetlenül hangzik, mégis sok tudós és turista érkezik a területre, hogy többek között ezeket a furcsa mélyedéseket lássa.

Így, ha elég szerencsésnek gondoljuk magunkat, mi akár tényleg felfedezhetjük egy idegen civilizáció nyomait az odalátogatásunk alkalmával.

Mit nézzünk meg?

Azok számára, akik szeretnek kirándulni, a Fríg-völgy számos látnivalót kínál. Annak ellenére, hogy népszerű kulturális és természeti turistacélpont, az érintetlen természeti szépségei máig megmaradtak.

Ráadásul, mivel a területet elég kevés turista ismeri még, kényelmesen, turisták tömegei nélkül fedezhetjük fel az ősök nyomait.

A völgy fríg ereklyékkel, sziklába vájt sírokkal és szobrokkal övezett, ahol csodás fényképek készíthetők. Sétánk során több, a kappadókiai tündérkéményekhez hasonló, sziklaképződményt is láthatunk.

A terület két legfontosabb fríg emléke az Aslantaş (oroszlánkő) és a Yılantaş (kígyókő), melyek Afyon városközpontjának közelében találhatók.

Aslantaşt a 19. század végén egy skót felfedező, William Mitchell Ramsay találta meg. Az építmény nevét a bejárat melletti két oroszlánszoborról kapta. A Yılantaş ettől pár száz méterre található, ezt arról a kígyóról nevezte el, amelyet egy oroszlán fog a mancsában.

A völgy igazi éke azonban a Midász emlékmű, vagy másnéven Yazılıkaya (feliratos szikla). Nevét a rajta található különböző geometriai minták és hieroglifák miatt kapta. A régészek szerint a frígek vallási szertartásokat tartottak ezen a helyen.

A völgyben ezeken kívül láthatók még keresztény kápolnák és kolostorok, valamint a bizánci időkből származó sziklába vájt települések maradványai is.

A frígiai gyalogút

Ahhoz hogy a völgy összes látnivalóját meg tudjuk nézni, érdemes a frígiai gyalogutat követni, mely Törökország egyik leghosszabb túraútvonala, 506 kilométer és a korábban említett három tartományon halad keresztül.

A gyalogút a fríg fővárosból, Gordiumból indul és a Porsuk-folyó völgyét követve áthalad Sivrihisaron és egészen Pessinousig tart, mely egy másik fontos fríg település volt.

Az útnak három kiindulópontja van, de mindhárom a Midász emlékműnél ér össze.

A völgy annyira nagy kiterjedésű, hogy aki ellátogat ide, az legalább három napot szánjon a felfedezésére. A völgyben gyalogos és kerékpáros túrák is tehetők, és aki elfáradt, kempingezhet is a kijelölt helyeken. A kirándulásra legalkalmasabb időszak nyár vége és kora ősz, de egész évben festői táj fogadja a látogatókat.

Forrás: Daily Sabah

Kollár Kata – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here