Felújítják Rúmi 500 éves konyai sírjának díszítését

Mevlana Dzsalál ad-Dín Rúmi híres 13. századi szúfi muszlim költő és tudós volt, aki Törökország középső részén, Konyában élt. Sírját több százéves faragványok és kalligráfiák díszítik, melyek helyreállítási munkái hamarosan befejeződnek.

A díszítés Rúmi sírjának belsejében található, a Zöld Kupola (Kubbe-i Hadra) néven ismert mauzóleumban, mely néhány tudós szerint II. Bajazid szultán kérésére készült, aki több, mint 500 évvel ezelőtt uralkodott az Oszmán Birodalomban.

A tartomány kulturális és turisztikai igazgatója, Abdüssettar Yarar, az Anadolu Ajansı török hírügynökségnek adott interjújában elmondta, hogy a díszítés nagy valószínűséggel II. Bajazid szultán uralkodása idején készülhetett, de később ezeket befedték és csak most kerültek ismét felszínre. Arról is beszélt, hogy a díszítést az éppen folyó felújítási munkák során fedezték fel és vizsgálat alá is vonták azokat.

Azt is elmondta, hogy Mevlana sírjának felújítása 2018. júniusában kezdődött és a munkálatok 80%-át már befejezték, így reményeik szerint hamarosan újra meg tudják nyitni a mauzóleumot a látogatók előtt.

Mevlana Dzsalál Balkhi, vagy másnéven Rúmi bejárta egész Anatóliát, de az afganisztáni Balkhban született 1207-ben. Fiatal volt még, amikor szüleivel Konyában telepedtek le, amely később az anatóliai szeldzsuk törökök fővárosa lett. Életének jelentős részét töltötte itt, és itt is halt meg 1273-ban. Fia itt alapította meg később a Mevlevi rendet, amit a kerengő dervisek rendjének is neveznek. A Mevlevi rend szúfi misztikus táncot ad elő, ez a szema ceremónia.

Forrás: Daily Sabah

Kollár Kata – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here