Fekete vár a semmi közepén

forrás: Wikimedia Commons

A törökországi Afyonkarahisar történelme bőven az ember megjelenése előttre nyúlik vissza, ekkor alakult ki egy 225 magas szikla lett az 1034 méteren lévő fennsíkon – írja CyberMacs.

„Aztán itt egy Afyonkarahisar nevű város lett. Jelentése: Fekete (kara) Vár (hisar). Mégpedig az ópium vidék (afyon) közepén. Így ő az Ópium-Feketekastély. Afyonkarahisar valóban az ópium fellegvára volt évszázadokon keresztül.

Afyonkarahisar nagyjából Nyugat-Anatólia közepén fekszik, egy 1000 m-nél magasabb fennsíkon. Bár ez nem teljesen sík, bőségesen vannak hegyek a közelben, nemcsak az az egy szikla, amire a várat építették.

Minden fontosabb dolog, város, tengerpart, stb… légvonalban kb. 200 km-re van: Ankara, Bursa, Antalya, Konya, stb. Így elmondhatjuk, hogy Afyonkarahisar valóban a dolgok közepén fekszik. Leginkább a semmi közepén. És ennek köszönhetően Nyugat-Anatóliának a központja. (…)

Afyonkarahisar kétségen kívül a lazulás központja. És ehhez még mák sem kell. A városhoz közel található Gazlıgöl (Boborékosluk), ami a hőforrásokról és a termálfürdőkről híres. Öt főforrás mellett számtalan kisebb forrás van, köszönhetően a geotermikus aktivitásnak.

Folytatás >>>

Forrás: hataratkelo.com


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here