Fedezzük fel Pamukkale mészkőmedencéit egy hőlégballon kosarából

Forrás: Danilo Castillo flickr.com

Törökországban most már nem Kappadókia az egyetlen, ahol hőlégballonos túrákat szerveznek. Pamukkaléban, mely a különleges mészkőteraszok otthona, szintén utazhatunk hőlégballonnal, és a levegőből csodálhatjuk meg a tájat.

Ha a hőlégballontúrát és Törökországot említjük, akkor biztos, hogy mindenkinek Kappadókia jut eszébe, vagyis az a mesebeli hely, ahol napkeltekor és napnyugtakor több hőlégballon emelkedik az égbe. Mára azonban a fehér, pamutszerű teraszokkal büszkélkedő Pamukkale is csatlakozott a turizmus ezen formájához.

A nyugat-törökországi Pamukkale 1988 óta szerepel az UNESCO Világörökségi Listájának természeti és kulturális örökségei között. A hely melegvízű forrásairól és mészkőteraszairól ismert, melyet a víz alakított ki az itt lévő mészkőből. A már említett értékeken kívül több lehetőséget is kínál a turistáknak, a területen ugyanis számos civilizáció maradványait is megcsodálhatják. Pamukkale három termálrégióra osztható: Sarayköy, Karahayıt és Gölemezli. Ezeken a helyeken melegvizű források és iszapfürdők is vannak.

Az új turisztikai látványosság miatt Pamukkale ókori városának, Hierapolisznak a maradványai és a termálforrások háttérbe szorulnak. A hőlégballonos kirándulás egyre népszerűbb a külföldi turisták körében, mert a levegőben készített fényképek még emlékezetesebbé teszik a nyaralásukat.

Amennyiben az időjárás engedi a ballonokat forró levegővel töltik meg reggelente, így a látogatóknak lehetőségük nyílik napfelkeltekor megcsodálni a tájat és a környező városokat a hőlégballonok kosarából.

Az Anadolu Ajansı török hírügynökség kérdésére a hőlégballonozással foglalkozó egyik vállalkozás vezetője, Ayşe Köse elmondta, hogy a Pamukkaléban működő Török Légiforgalmi Egyesülettel dolgoznak együtt. A hőlégballonos repülést Denizli polgármestere, Ahmet Altıparmak is támogatja. Köse arról is beszélt, hogy míg Kappadókiában közel 20 éve repülnek hőlégballonnal, ők még csak idén januárban kezdték. Céljuk, hogy a repülést ebben a régióban is elterjesszék. Nemcsak hőlégballonos utazásokat terveznek, hanem siklóernyőzéssel is szeretnének foglalkozni. Az ehhez szükséges infrastruktúra kialakítása már folyamatban van, és egy repülős akadémiát is létre akarnak hozni.

Köse arról is beszámolt, hogy a hőlégballonozni akaró turisták főként a Távol-Keletről (Kína, Japán, Korea) érkeznek, de mexikói utasaik is voltak már.

Forrás: Daily Sabah

Kollár Kata – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here