Elazığ kanyonjai adrenalinfüggőknek

Ha valami izgalmas tevékenységre vágyik még a tél beköszönte előtt, mielőtt Kelet-Anatóliába megérkezik a havazás, kiránduljon egyet a Karaleylek- és Saklıkapı- kanyonokhoz.

A Karaleylek-kanyon 40 kilométer hosszú és a Keban-tónál kezdődik, míg a 4,5 kilométer hosszú Saklıkapı-kanyon barlangjairól híres. Az itt található történelmi települések és sziklaképződmények a hegymászók számára is élvezetes látványt nyújtanak. A kanyonokban a madármegfigyelők Anatólia legismertebb madárfajaival is megismerkedhetnek.

A látogatók a Keban- és a Karakaya tavakon keresztül, csónakokkal juthatnak el a kanyonokba. A varázslatos hajóút után mind a túrázók, mind a hegymászók megtalálják maguknak a megfelelő kikapcsolódási formát.

A Saklıkapı-kanyon Elazıǧ Akuşaǧı körzetében található és még csak a közelmúltban fedezték fel. Egy gombagyűjtő helyi lakos talált rá, ő készített először fényképet a kanyonról, amit megosztott a közösségi oldalán és a képet a Fırat Egyetem tudósainak is elküldte, akik megállapították, hogy ezek a sziklaalakzatok egy hosszú kanyon meglétére utalnak.

A tudósok szerint ez a most felfedezett kanyon – a régió többi kanyonjához viszonyítva –újabb keletkezésű és az egyik legérdekesebb formájú Törökországban.

A Karaleylek-kanyont is nemrégiben fedezték fel. A helyiek fekete gólyákat láttak a területen, és amikor elkezdték megfigyelni őket, akkor látták, hogy a gólyák ebben a kanyonban élnek, így kapta a „Feketególya-kanyon” nevet is.

Elazıǧ tartomány kormányzósága nemrégiben kezdett el túrákat szervezni a kanyonokba és a tavakhoz, hogy még több ember számára megmutathassák ezeket a különleges sziklaképződményeket. Remélik, hogy ezzel a térség turizmusát is fellendíthetik.

Forrás: dailysabah.com

Képek: sondakika23.com

Kollár Kata – Türkinfo


hun_1ado

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here