Az Eufrátesz gyöngyszeme: Rumkale

Rumkale az Eufrátesz és a Merzimen folyók találkozásánál fekszik, három oldalról egy smaragdzöld tó veszi körül, negyedik oldalán egy hegy áll meredek sziklákkal.

Rumkale a történelem folyamán számos civilizációnak (urartu, bábeli, sumér, szeldzsuk és oszmán) adott otthont. Az Eufrátesz gyöngyszemének is nevezett hely új turistacélpont lett az utóbbi időben, a vízi sportok szerelemeseinek és a hőlégballontúrát kedvelőknek is érdemes ide ellátogatni.

A Rumkale erőd és környéke természeti szépségeivel, történelmi értékeivel kitűnő kirándulási célpont lehet mindenki számára, különösen tavasszal és ősszel szép a természet. A keresztények is szent helyként tisztelik – úgy tartják itt élt János apostol.

A török Kulturális és Idegenforgalmi Minisztérium Törökország 13 legcsodálatosabb erődjének egyikeként tartja nyilván.

A település kormányzója elmondta, hogy tavaly már második alkalommal rendeztek itt vízisport-fesztivált, de a közeljövőben még több vízi sporthoz kapcsolódó eseményt szeretnének tartani. Ezenkívül felvették a kapcsolatot a Polgári Repülési Főigazgatósággal is, hogy megkapják az engedélyt ahhoz, hogy ebben a térségben is lehessen hőlégballonos túrákat szervezni, mert ezáltal több turistát tudnának a régióba vonzani, így a térség turizmusa is fellendülne.

Forrás: Daily Sabah

Kollár Kata – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here