Ajtai Kovách Albert magyar mérnök boyabati története

Ajtai Kovách Albert (1876. Magyarország – 1936. Boyabat, Törökország) vízügyi mérnök. Többször járt Törökországban. Először az Oszmán Birodalom időszakában költözött Isztambulba, Kadiköybe. Zonguldakban mérnökként dolgozott, a bányákkal kapcsolatos kutatásokban vett részt.

Az első világháború éveiben orosz fogságba esett és több évet börtönben töltött. Onnan Magyarországra tért vissza, ám hamarosan újra elhagyta hazáját menekültként.

Az 1930-as években költözött ismét Törökországba. Ekkoriban Boyabat városban komoly vízhiányban szenvedtek. A helyi vezetés a tartomány központjába, Kastamonuba írt kérvényt, hogy keressenek megoldást a környék vízellátására. Ajtai Kovách Albert ekkor került mérnökként Boyabatba. Kutatásokat kezdett, és az első ütemben kevesebb, majd a második ütemben hatalmas – egy kb. 50 évre elegendő – vízforrást talált. A vizet gépekkel a Boyabat várig emelték fel, és onnan folyt le a város irányába, hogy megoldják a házak vízzel való ellátását, ráadásul a vízenergiát és turbinákat használva elektromos energiát is termeltek a városközpont ellátására.

Nagyon szerette a várost, a városiak is őt. Egészen haláláig, 1936-ig élt ott. Családja támogatásával és a szertartáson való részvételével a városban temették el. Ma is a boyabati temetőben nyugszik.

forrás: boyabatsonhaber.com

Itt a történet véget is érhetne, ám a 2010-es években újrakezdődik. Boyabatban megtalálták az elhanyagolt síremléket, és 2014-ben szépen felújították. Később a város polgármestere Şefik Çakıcı felkutatta a mérnök történetét, és levelet írt a magyar nagykövetségre, hogy ők is ismerjék meg a magyar származású férfit és a város számára tett szolgálatait.

2019 júliusában Magyarország nagykövete, Mátis Viktor látogatást tett a város meghívására. A találkozókon felelevenítették a mérnök életét, munkásságát, továbbá a városvezetés kifejezte háláját az 50 évre elegendő vízkészlet feltárásáért, és a turbinákkal előállított elektromos energiáért.

2020. október 23-án újra összegyűltek a történészek, a város vezetése, és a magyar nagykövet, hogy felavassák az Ajtai Kovách Albert tiszteletére készített kutat, melynek neve “Macarın Kuyusu”, azaz a Magyar kútja. Nem csak felavatták, hanem megkóstolták a friss vizet, melyet a kútból emeltek ki.

A mérnök történetét, sőt a folytatásban Bartók Béla törökországi történetét a követező videóban is meghallgathatják. Erol Erdoğan író, teológus-szociológus jelen volt a 2019-es találkozón, illetve a 2020-as kútavatáson is. Tiszteletét fejezi ki a magyar–török barátság iránt, és meghívja a látogatókat, hogy igyanak a kút vizéből, pihenjenek a mellette lévő parkban, és látogassák meg a közelben lévő boyabati várat. Tegyenek így Önök is, ha Sinop tartományban járnak!

Erdem Éva – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here