Ahlat Törökország legújabb „lassú városa”

A szabadtéri múzeumnak is tekinthető, szeldzsuk kori emlékeket, köztük sírköveket, barlanglakásokat, történelmi hidakat és két várat is magában foglaló Ahlat lett Törökország legújabb „lassú városa”, a Cittaslow mozgalom része.

Ahlat Törökország keleti részén, a Van-tó közelében, Bitlis tartományban található. Örmény neve, Klaht – az ókorban és a középkorban ezen a néven ismerték. A település azért nyerte el a „lassú város” címet, mert az emberek békében és harmóniában élnek egymással egy kőhajításnyira a modern élet káoszától. A város a kerékpárosok és a kerekes székes turisták számára is megfelelő.

Történelmével és különleges növényvilágával Ahlat az UNESCO Világörökségi Listáján is szerepel. Omar kalifa uralkodása idején (i.sz. 581-644) alapították és a szeldzsukok idején élte fénykorát.

A város 4000 éves történelme során fontos politikai hatalommal bírt és több, mint 8000 sírkő található itt, melyeket még a szeldzsuk időkben faragtak.

Miután csatlakozott a Cittaslow mozgalomhoz, Abdulalim Mümtaz Çoban, a város polgármestere azt mondta, hogy ezzel az új címmel Ahlat fontos turisztikai célpont lehet a jövőben. A közelben található a Nemrut-hegy még jobban fokozza turisztikai jelentőségét.

A Cittaslow mozgalomról

A Cittaslow mozgalmat Olaszországban hozták létre, másnéven „lassú város” programnak is nevezik. Az olasz „város” (città) és az angol „lassú” (slow) kifejezésből származó megnevezés egy új várostrend ezredfordulós kifejlődését takarja. Az elképzelés szerint a Cittaslow felismerve, hogy az élet minden területén a rohanás lett a meghatározó, és ez a rohanás a városainkat egyre zajosabbá és stresszesebbé teszi, megpróbál felmutatni egy alternatívát – a „lassú várost” – a minőségi városi élet feltételrendszereinek kidolgozásával. A „lassú város” a rehumanizált, ökológiai szempontból korrektebb környezeti feltételek megteremtéséről, az élelmiszerek termelésének és a település kapcsolatának újragondolásáról, a közösségi helyek (fórumok) reneszánszáról szól.

A mozgalom alapítását 1999. október 15-re datálják, amikor Bra, Greve in Chianti, Positano és Orvieto polgármestere, valamint Carlo Petrini, a Slow Food mozgalom atyja Orvietoban aláírta a Lassú Városok Kartáját.

A Cittaslow által kidolgozott bizonyítvány szerint 55 különféle kritériumnak kell megfelelnie annak a városnak, aki magát lassú városként akarja definiálni. A kritériumokból egy olyan város szellemképe rajzolódik ki, amely időt ad lakóinak arra, hogy élvezzék a minőségi életet és egyre inkább le tud szakadni a függést okozó globális rendszerekről. Városok, amelyek el vannak látva minőségi közterületekkel, színházakkal, boltokkal, fogadókkal, történelmi épületekkel, romlatlan tájképpel. Városok, ahol a tradicionális kézművesség még mindennapos dolognak számít, ahol az évszakokhoz igazított a helyi termékskála, ahol az egészséges táplálkozás, az egészséges életmód és az élet élvezete áll a közösségi élet központjában.

Törökországban Ahlattal együtt már 17-re emelkedett a „lassú városok” száma, melyek a következők: Akyaka és Köyceğiz Muğla tartományban, Eğirdir és Yalvaç Ispartaban, Gökçeada Çanakkaleban, Gerze Sinopban, Göynük és Mudurnu Boluban, Halfeti Şanlıurfaban, Perşembe Orduban, Şavşat Artvinban, Seferihisar İzmirben, Taraklı Sakaryaban, Uzundere Erzurumban, Vize Kırklareliben és Yenipazar Aydınban.

Forrás: Daily Sabah, Építészfórum

Fordította: Kollár Kata – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here