Ağva, Isztambul rejtett kincse

Ağva számos természeti szépséggel rendelkezik, mely ideális helyszínül szolgál a hétvégi pihenésre. Buja erdőkön áthaladva érjük el a várost, ahol egyszerre élvezhetjük a friss tengeri gyümölcsöket, és kellemesen tölthetjük el az időt a természet lágy ölén.

A nyárnak – és lassan már az ősznek is – vége, de azok, akik Isztambulban vagy valamely nyüzsgő török nagyvárosban élnek, ilyenkor is szívesen fedezik fel azokat a – lakhelyükhöz közeli – zugokat, amelyeket a turisták még kevésbé ismernek.

Ezen helyek közül az egyik – az Isztambul közelében található – Ağva.

A város a Fekete-tenger partján fekszik, Isztambul központjától 97 km-re, két folyó, a Göksu és a Yeşilçay között. Erre utal neve is, hiszen az Aǧva latinul azt jelenti: folyók között.

Aǧva és környéke az ókori Bithünia része volt, később, az oszmán időkben türkmén népek telepedtek itt le. A 20. századig a görög lakosok száma is jelentős volt. Az 1920-as években Görögország és Törökország között lezajlott népességcsere következtében törököket telepítettek a városba.

Ezt a kisvárost azoknak ajánljuk, akik a mindennapok problémái elől egy csendes, nyugodt helyre vágynak.

Isztambulból másfél óra autózás után érhetjük el a települést. Az út egy része erdőkön halad keresztül, ami már önmagában csodás látványt nyújt. Ha megérkezünk, eldönthetjük, mivel töltsük időnket. Lehet nagyokat sétálni, könyvet olvasni a folyóparton, ízletes ételeket enni valamelyik folyóparti étteremben, de ha aktívabb kikapcsolódásra vágyunk, bérelhetünk egy kerékpárt vagy kenut is. Csatlakozhatunk egy szafaritúrához is, vagy élvezhetjük a tenger öbleinek szépségét egy hajókiránduláson.

A város ruhaüzleteiben şilei szövetből készült, egyszerű, de elegáns ruhákat vásárolhatunk, illetve helyi kézművesek által készített ékszerek és kiegészítők közül is válogathatunk. Mivel a város a tenger partján fekszik, így a tenger gyümölcsei mindig frissen kerülnek az éttermekbe, ahol akár magunk is kiválaszthatjuk, hogy a halászok által fogott termékek közül melyiket szeretnék elfogyasztani. A tejtermékeket, gabonaféléket, zöldségeket, húskészítményeket a környező falvakból szerzik be.

Forrás: Daily Sabah

Kollár Kata – Türkinfo


hun_1ado

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here