A természet adta anyag és az emberi kéz: Odunpazarı mesterei

Az odun pazarı eredeti jelentése „fűtenivaló fa vására”. Igen, így kezdődött a városrész története: itt árulták a falusiak az erdőben gyűjtött fát a városlakók számára. 2012-ben az UNESCO világörökségi listájára került. Mivel érdemelte ki?

A városrész ma már villamossal is megközelíthető az egyik legjobban fejlődő, modern török városból, Eskişehirből, mégis olyan, mintha egy több száz évvel ezelőtti korba látogatnánk el. Elég lenne, ha csak az utcákat járnánk, ugyanis a leghíresebb látnivalók itt pont ezek, vagyis az utcákon sorakozó házak. Az oszmán időkben épített, többszintes, fából készült épületek gyönyörűen felújított állapotban várják a látogatókat.

forrás: bizevdeyokuz.com

A lakóházakon kívül olyan szeldzsuk, oszmán és modernebb időkből származó építményeket is láthatunk sétánk során, mint a 13. századból származó Alaaddin és Hasan mecsetek, valamint a Kurşunlu Külliyesi (azaz mecset és fürdő, könyvtár, türbe, iskola épületegyüttese) 1525-ből.

Ha nem lenne elég, hogy egy nagy szabadtéri múzeumban sétálgathatunk, meglátogathatjuk a városrész számtalan tematikus tárlatát. Ezek közül talán a legnépszerűbb a 160 szobrot kiállító panoptikum. Találhatunk itt viaszfigurákat a török történelemből, Atatürk és családtagjai szobrait a huszadik századból, de színészeket és énekeseket is. Aztán itt van még a török gépírás múzeuma is, mely Tayfun Talipoğlu újságíró nevét viseli. Írók, újságírók, bloggerek igen népszerű látogatási célpontja. Az ETİ Göç Müzesi pedig a politikai vagy gazdasági okokból történő népvándorlások történetét mutatja be, melyre oly sok példát találunk a török történelemben.

Cikkünk témájául azonban nem a múzeumok részletes bemutatását választottuk, hanem azokat a kézművesipari remekeket, melyet Odunpazarı mesterei készítenek évszázadok óta.

Szerencsére a város vezetői nagy jelentőséget tulajdonítanak ezeknek a mesterségeknek és az előállított értéknek. Minden évben megrendezik a szakmák fesztiváljait: faszobrászok, keramikusok, üvegművesek, és a környéket ismerők eszébe először ötlő lületaşı követ feldolgozók külön-külön esemény keretében mutathatják be tudásukat a nagyközönségnek.

Fa

A világ minden tájáról érkező faszobrászok júniusban, Odunpazarıban találkoznak. Az elmúlt években aWood is Good (Ağaç Güzeldir – A fa szép), a Wood Hands (Ağaç Ellerde Yaşam Buluyor – A fa a kezek által kel életre) és a The Voice Of The Wood (Ahşabın Sesi – A fa hangja) elnevezésű rendezvényeken alkothattak együtt.

 

Üveg

Az üveg megmunkálása komoly múltra tekint vissza a környéken. Ezt a városrészben 2007-ben nyitott üvegművészeti múzeum (Çağdaş Cam Sanatları Müzesi) is jelképezi. 58 török, és 10 külföldi művész remekei kerültek itt kiállításra.

forrás: bizevdeyokuz.com

Üzemel a városrészben egy üvegműves műhely is, amit bármikor felkereshetnek a látogatók, hogy megismerkedjenek a folyamattal. Óriási népszerűségnek örvend az idelátogató turisták körében. Így írnak róla: ha ide belépsz, elveszhetsz az üvegtárgyak között.

Szinte természetes, hogy az üvegnek is rendeznek fesztivált. Programokkal, kiállításokkal, műhelybemutatókkal várják a vendégeket szeptemberben.

Kerámia

Şehrin Ateşi – A keramikusok találkozóját A város tüze szlogennel rendezik meg minden év augusztusában. Ilyenkor a tereken tüzet gyújtanak és kerámiákat égetnek. Valóban „lángra lobbantják” a várost, hogy a kerámiaégetési és -díszítési technikákat bemutassák. Ráadásul az elkészült műveket hetekig tartó tárlaton tekinthetik meg az érdeklődők.

Lületaş, a fehér arany

A végére hagytam a legfontosabb „kincset”. Anatólia fehér aranya, egy kő, mely megmunkálása után mutatja meg igazi szépségét.

A természet alkotja a követ, mely magnéziumból és szilíciumból áll, szerkezete kristályos. 150-300 méterrel a föld alatt található. Eskişehir körül szinte mindenhol megtalálható, és mintegy 400 bányában termelik ki.

Mesterről tanoncra, apáról fiúra, sőt férjről feleségre száll a gyönyörű dísztárgyak – imaláncok, nyakláncok, karkötők, kulcstartók, szobrocskák, brossok – elkészítésének tudománya. A leghíresebbek az egész világon keresett pipafejek.

A régi mesterek műveit gyönyörű épületben, méltó környezetben mutatják be.

forrás: odunpazari.bel.tr

Sok Odunpazarıba látogató ember jut el a látványos, sok kis üzletet felsorakoztató bevásárlóudvarba is, ahol e remekműveket megvásárolhatják.

forrás: bizevdeyokuz.com

Ha kedvet kaptak egy utazáshoz Odunpazarıba – addig is míg ez meg nem valósul –, egy török nyelven, angol felirattal készült videófilm segítségével járhatják be a várost.

Jó utat!

Erdem Éva – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here