A pamukkálei ókori fürdő népszerű turisztikai célpont

Fotó: Kollár Kata

Az UNESCO Világörökségi Listáján 1988 óta szereplő ókori fürdő (Kleopátra-fürdő), mely Törökország nyugati részén, Denizli tartományban, Pamukkáléban található, népszerű úti cél a hazai és külföldi turisták körében is.

A Kleopátra-fürdő az I. sz. 692-ben alakult ki, amikor egy földrengés következtében árvíz öntötte el a térséget. A fürdő vize azért is kedvelt, mert 36˚C-os.

Naponta közel 2 400 vendég érkezik a fürdőbe, hogy ússzon egyet, és hogy megismerkedjen a környék történelmével és szépségeivel.

Pamukkale nem csak mészkőmedencéiről ismert. Az itt található ókori fürdő, az egyik legrégebbi a világon.” – mondta Hasan Hüseyin Baysal, a Denizli Múzeum igazgatója.

Pamukkale – vagy, ahogy az ókorban hívták: Hierapolis – a történelem során mindig is népszerű egészségügyi központ volt. Az igazgató arról is beszélt, hogy a régióban több nyilvános fürdő és egészségügyi központ is működött a római korban, ahol gyógyulni tudtak az emberek.

Ez a második legnépszerűbb hely – a mészkőmedencék után – a turisták körében, Pamukkáléban. A Kleopátra-fürdőt leginkább oroszok keresik fel, de a világ minden tájáról érkeznek ide látogatók, hogy részesei legyenek ennek az élménynek. A fürdő gyógyvízéről is ismert, számos betegség gyógyítható vele. Tudományosan bebizonyították, hogy a gyógyvíz ivókúraként segít a gyomorpanaszok enyhítésében. A medencében való fürdés pedig jótékony hatással van a reumás megbetegedésekre, és ha valaki beteg szemét ezzel a vízzel mossa meg, a szeme sokkal jobban lesz.” – tette még hozzá Baysal.

Forrás: Daily Sabah

Kollár Kata – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here