A Narman tündérkémények

A Kelet-Anatóliai régió egyik különlegessége az Erzurum tartományban található Narman tündérkémények.

Narman városától nem messze völgyek fekszenek, ahol lenyűgöző vörös sziklatornyok fogadják a látogatókat. A kőzetet évszázadok alatt a szél és az eső alakította, és igen különleges alakzatokat hozott létre.

Mivel ezek a képződmények eléggé eldugott helyen találhatóak, így kitűnő választás lehet azoknak, akik a csendet és a természet közelségét kedvelik. Nekik ajánljuk a Narman-völgy felkeresését.

Forrás: commons.wikimedia.org

Mivel Törökországban a nyár elég forró és száraz, így a kirándulásra a tavasz a legalkalmasabb, főként a május, mert ekkora a hó már elolvad és a zölden ragyogó fű, valamint a vörös sziklák látványa igazán különleges.

A völgyet Narman városból lehet a legegyszerűbben megközelíteni, ha azt kelet felé hagyjuk el, majd az első elágazásnál délre kell fordulni a D955-ös úton. A tündérkémények 8 kilométer távolságra vannak a településtől, de eltéveszteni biztosan nem fogják, mert már messziről jól látszanak az ég felé nyúló alakzatok.

Forrás: commons.wikimedia.org

Ha valaki Erzurum felől érkezik, annak nagyobb távolságot kell megtennie (94 km), de az út, amely Kars felé vezet, mindenért kárpótolja az embert. Erzurumból is kelet felé kell elindulni az E80-as úton, majd északra fordulni a D955-ösre. Egy barna jelzőtábla és egy magas szikla jelzi az utat a bal oldalon.

Mivel Narman vezetősége sok turistára számít a tündérkéményei miatt, így a turisztikai infrastruktúrát is fejlesztették. Építettek egy nagyobb szállodát közvetlenül a főút mellett és van egy panziójuk is, az Öğretmen Evi, ahol érdemes érdeklődni szabad szoba után. A D955-ös út mentén, Oltu városában is van néhány szálláslehetőség.

Forrás: commons.wikimedia.org

Mivel a tündérkémények nem olyan hatalmas területen találhatók, mint kappadókiai társaik, így aki erre kirándul, az ne hagyja ki a környék további látnivalóit, a Penek és a Tortum várat, a Tortum vízesést, valamint Erzurum további látnivalóit sem.

Forrás: commons.wikimedia.org

És ha már Erzurumból indulnak útnak Narman felé, akkor Kars városa is megér egy kis kitérőt.

Forrás: artofwayfaring.com

Kollár Kata – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here