A 10 legszebb kert Törökországban

A városok terjeszkedése egyre jobban visszaszorítja a zöldövezeteket, így aki teheti, munka után vagy hétvégén, amilyen gyorsan csak tud, felkeresi a legközelebbi parkot.

A Hürriyet című török napilap neves szakmai zsűri segítségével (Saffet Emer Tonguç – utazó és idegenvezető, Aynur Tartan – műsorvezető és újságíró, Erdal İpekeşen – újságíró, Murat Ermeydan – az Isztambuli Tájépítészeti Kamara elnöke, Faruk Pekin – a FEST Travel tulajdonosa, Ahmet Zeki Apalı – TUREB elnöke, Korhan Gümüş – építész és rovatvezető és Elif Ergün Tunçer – az EvBahçe magazin főszerkesztője) összegyűjtötte Törökország legszebb kertjeit. A választás során különböző szempontokat vettek figyelembe: kinézet, milyen eseményeket tartanak ott, és milyen az egyedülálló, különleges növényfajok előfordulása.

A következőkben ezt a listát ismertetjük:

1. Atatürk arborétum (Isztambul)

1949 óta üzemel. A növények előtt elhelyezett információs táblák segítségével könnyen kiigazodhatunk a kertben. A különleges növények mellett tavak és a benne fürdőző kacsák, libák, teknősök és fák várják a látogatókat. Aki még nem járt itt, annak feltétlenül el kell egyszer mennie.

Jegyárak: a teljes árú 4 török líra (kb. 370,- Ft), a diák 2 török líra (kb. 180,- Ft)
Hétvégén: 10 török líra (kb. 900,- Ft) és 5 török líra (kb. 450,- Ft)

1

2. Japánkert (Isztambul)
A Japánnal fenntartott barátság szimbólumaként 2007-ben alakították ki. A felújítást követően szeptember 20-tól ismét látogatható.

2

3. Hevsel kertek (Diyarbakır)
A 700 hektáros terület, mely a Diyarbakır-fal és a Tigris-folyó között helyezkedik el, több mint 180-féle madárnak ad otthont. Idén az UNESCO Világörökségi Listájára is felkerült.

3

4.Trópusi Pillangókert (Konya)
A 7.600 m2-en elterülő kertben 98-féle trópusi növény 20.000 példányát és 6.000 pillangót csodálhatnak meg az érdeklődők, ahol egy rovar- és egy pillangómúzeum is helyt kapott.

Teljes árú jegy: 7.5 török líra (kb. 680,- Ft), diák: 5 török líra (kb. 450,- Ft)

4

5. Japánkert (Kırşehir – Kaman)
Ez a legnagyobb japánkert a világon Japán országhatárán kívül. Japán régészek tárták fel a Kalehöyük Múzeummal együtt.

Ingyenesen látogatható.

5 (1)

6. Karaca arborétum (Yalova)
Az első magánarborétum Törökországban. 1980-ban hozta létre a Tema Alapítvány, elnöke, Hayrettin Karaca tiszteletére. Sziklás, tavas területek és miniatűr növények is találhatók benne.

A belépő egységesen 10 török líra (kb. 900,- Ft).

6 (1)

7. Nezahat Gökyiǧit Botanikus kert (Isztambul)
Ez az első és egyetlen botanikus kert a világon, amely autópályák találkozásánál épült. A kertet azért hozták létre, hogy megvédjék a veszélyeztetett növényfajokat.

Ingyenesen látogatható.

7

8. Zeytinburnu Gyógynövénykert (Isztambul)
Törökország ezen kertjében közel 700-féle gyógynövény található. A növények ápolásához műtrágyát és növényvédő szereket nem használnak. A kertben kertészeti oktatás is folyik.

Díjmentesen látogatható.

8

9. A török parlament kertje (Ankara)
Egy rejtett kert, amit még Ankara lakosai sem ismernek. A törökországi Nagy Nemzetgyűlésnek köszönhetően a kert nyilvános, amelyben 100 különféle növényfaj 22.000 egyede tekinthető meg ingyenesen.

9

10. Természetvédelmi Park (İzmir – Çiǧli)
A park felkeresése kitűnő program lehet az egész család számára. 125-féle állat közel 1.500 példánya tekinthető meg, beleértve İzmir kabalaállatát, az elefántot is. Ezen kívül még 250-féle növény található itt.

Teljes árú belépőjegy 3 török líra (kb. 275,- Ft), diákjegy ára 1 török líra (kb. 90,- Ft).

10

Fordította: Kollár Katalin – Türkinfo

Forrás: Hürriyet Daily News


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here