25 nagyszerű dolog Törökországban

A török nép kultúrája igen színes és sokrétű, mely az oszmán múltnak és a különböző kultúrák keveredésének, valamint az iszlám tradícióknak köszönhető. Az atatürki reformok következtében Törökország a 20. század nagy részében a nyugat-európai mintákat követte nem csak a politika, de a művészetek terén is, mindazonáltal próbálta megőrizni a régi kulturális értékeit is. Ennek a kettős folyamatnak köszönhető, hogy a török kultúra ma a „kelet” és a „nyugat” igen érdekes és bonyolult keveréke.

Törökországot három oldalról tenger határolja: Fekete-tenger, Égei-tenger és a Földközi-tenger. Keleti tájai sokkal rejtettebb, titokzatosabb világot őriznek, mint a nyugati vidékek. Hófödte hegycsúcsok, kietlen, végeláthatatlan hegyormok a Taurus hegységben, buja, zöld erdők és a valószínűtlenül gyönyörű tengerparti részek. Egykori királyságok, fejlett civilizációk földje, a Biblia világa elevenedik meg előttünk. Utazni Törökországban mesés, erre már Nagy Sándor is rájött. Számtalan római-, görög kulturális emlék és lenyűgöző természeti látnivalók kápráztatják el a Törökországba látogatót.

A Boszporusz a világ legszebb és legfontosabb tengerszorosa. Isztambul látnivalói közül az egyik legszebb az esti hajótúra a Boszporuszon, ilyenkor a csodásan kivilágított épületekben, palotákban, hidakban lehet gyönyörködni.

Fotó: Kollár Kata

Aki Isztambulban jár, különösen Beylerbeyi, Anadolu Kavağı, Üsküdar, Tarabya, Sarıyer és Kuruçeşme kerületekben és szereti a tengeri ételeket, feltétlenül ki kell próbálnia az ottlévő éttermeket.

Forrás: wikimedia.commons.org

Kappadókia az egyik legtökéletesebb és legkülönlegesebb régió, amit érdemes napfelkeltekor egy hőlégballonból megcsodálni.

Forrás: pixabay.com

Ha valaki a Török Riviérán nyaral, ne szalassza el a lehetőséget, hogy részt vegyen egy tengeri hajótúrán Bodrum, Fethiye, Marmaris, Kaş vagy éppen Kalkan partja mentén, hogy gyönyörködhessen az Égei- és a Földközi-tenger azúrkék vízében.

Forrás: commons.wikimedia.org

Törökország és azon belül Isztambul kedvelt részei a Herceg-szigetek, a Çamlıca-hegy és Beyoǧlu, ezeket mindenképpen érdemes megnézni, mielőtt elhagyjuk a várost.

5. ajánlott

Törökország elérhető áron kínálja a világmárkákat, ezért nem szabad elszalasztani egy jó kis vásárlás lehetőségét.

Forrás: flickr.com

Mielőtt véget ér nyaralásunk, egy tradicionális törökfürdőt mindenképpen érdemes meglátogatni.

Forrás: commons.wikimedia.org

Az ínyencek figyelmébe ajánljuk a török konyha különleges ételeit, a kebabok, tészták, baklava, a török kávé, az ayran és a különféle szirupok kipróbálását.

8. konyha

A Seb-i Aruz szertartás minden év december 7. és 17. között zajlik Konyában, ekkor emlékeznek meg Mevlana haláláról. Aki ekkor jár Törökországban, az közelebbről is megismerkedhet a Mevlevi renddel, kerengő derviseket is láthat és biztos, hogy felejthetetlen élményekkel tér haza.

Fotó: Kollár Kata

A török termálvíz források Bursaban, Afyonban és Denizliben a megnézendő helyszínek listáján kell, hogy szerepeljenek.

Fotó: Kollár Kata

Az UNESCO Világörökségi Listáján szereplő csodaszép ókori helyszínek Trója, Hierapolisz és Kappadókia is a kihagyhatatlan dolgok közé sorolandó, egy török nyaralás alkalmával érdemes megnézni valamennyit.

11. régészeti

Isztambulban Anatólia gazdag történelmével leginkább a Topkapı palota, az Hagia Szophia és a Néprajzi Múzeum meglátogatásakor ismerkedhetünk meg.

12. belváros

A Törökországot körülvevő kristálytiszta tengerek a búvárok kedvelt célpontjai.

Forrás: Facebook

Isztambulban a Nagy Bazárt és a Fűszerbazárt mindenképpen látni kell és érdemes egy kicsit alkudozni is, mielőtt vásárolunk valamit.

14. bazárok

A vakáció alkalmával kulturális rendezvényeken is részt vehetünk, több közül is választhatunk, az isztambuli Jazz Fesztivál június végétől július végéig, az Aszpendosz Opera és Balett Fesztivál szeptember 3-15. között, míg az antalyai Arany Narancs Filmfesztivál szeptember 20-tól szeptember 27-ig várja az érdeklődőket.

15. fesztiválok

Anatólia több vallásnak is a központja. Az ábrahámi vallás szent helyei egész Anatlóiában megtalálhatók: İzmirben Szűz Mária háza, Trabzonban a Sumela kolostor és Antalya tartományban Szent Miklós temploma.

16. szent helyek

Ha valaki a fővárosban, Ankarában jár, feltétlenül nézze meg az Atatürk mauzóleumot, az Atatürk és a Függetlenségi háború múzeumát. Ezek a helyek jelentős történelmi és szimbolikus jelentéssel bírnak, mindegyikük a Török Köztársaság alapítójához, Mustafa Kemal Atatürkhöz kapcsolódik.

17. ankara

A Szent Péter templom, mely Hatayban található, az egyik legfontosabb vallási helyszín, amit mindenképpen érdemes megnézni.

Forrás: flickr.com

A törökországi nyaralás azzal tehető teljessé, ha felkeressük Antalya tartomány valamelyik vízesését, vagy a Düdent vagy a Manavgat folyón lévő Manavgat vízesést.

19. vízesések

A Van-tó Törökország legnagyobb tava, az Akdamar-sziget és a rajta lévő templom az délkelet-anatóliai régió legszebb helyei közé tartozik.

Forrás: commons.wikimedia.org

A Fekete-tengeri régió keleti része sok természeti csodát rejt, itt található az Uzungöl, a Firtina-patak és az Ayder-magasföld.

21. természet

A Kars tartományban lévő ókori város, Ani is a megnézendők listáján kell, hogy szereplejen, mindenképpen szánjunk rá időt.

Forrás: flickr.com

A sport szerelmeseinek is rengeteg lehetőséget kínál Törökország. Mindenki megtalálja magának a legmegfelelőbb sportot a hegymászástól kezdve, a siklóernyőzésen keresztül a búvárkodásig, a kenuzástól a túrázásig.

23. sport

A történelem iránt érdeklődők feltétlenül látogassanak el a Gallipoli-félszigetre, amely a törökök szempontjából különösen fontos helyszín, ahol mauzóleumok és sírhelyek között sétálhatunk.

Forrás: pixabay.com

Törökországban a fiatalok sem unatkozhatnak. A nagyvárosok közül Isztambul, İzmir és Antalya rendkívül élénk éjszakai élettel bír, sok nightklub és diszkó várja a szórakozni vágyókat.

Social Butterfly képe a Pixabay -en.

Forrás: laluztour.com

Kollár Kata – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here