Vasárnapi utazások: Autóimádók paradicsoma Torbalıban

A hatnapos munkahét megszokott Törökországban. Marad tehát számunkra a vasárnap, amikor barangolhatunk. Természetesen ez nem jelent száz kilométeres utazásokat. Szerencsére pár órás távolságokat bejárva is ezer meg ezer lehetőség van arra, hogy szépet, érdekeset fedezzünk fel. Ezeket az élményeket írom meg a Vasárnapi utazások sorozatban.

Izmir megye Torbalı városában található Key múzeum elég közel van ahhoz, hogy Izmirből egynapos kirándulásra induljunk oda. A Key múzeum egy nem akármilyen autómúzeum. Nemcsak a gépkocsirajongók számára, hanem azok számára is, akik az autók világán keresztül szeretnének egy kis időutazást tenni.

Nem túlzok, ha azt mondom, hogy a belépésünktől kezdve a teljes itt töltött idő alatt egy varázsvilágban járunk. Nem telünk be a látvánnyal, a kidolgozott részletekkel, az élménnyel, hogy itt lehetünk. Legalább egy, de inkább két órát kell arra szánnunk, hogy mindent megnézhessünk.

A klasszikus autók és motorkerékpárok, amelyeket Murat és Selim Özgörkey izmiri üzletemberek gyűjtöttek össze, 2015-től tekinthetők meg 7 ezer négyzetméteren. A létesítményen belül 130 autó és 40 motorkerékpár, 2.550 autóembléma, autós motívummal készült sálak gyűjteménye és 3.000 modellautó került kiállításra. A modellek gyártási éve 1800-tól 2015-ig terjed.

A gépjárműveken kívül 1950-es évekből származó benzinállomás és az 1900-as évek elejétől 1960-ig használt benzinpumpák is megtekinthetőek.

Külön teremben kerül bemutatásra 3.000 autómakett, így még azokat a márkákat, színeket, modelleket is megnézhetjük, melyek valós méretben nincsenek kiállítva a múzeumban. A szobába vezető alagutat pici játékautók díszítik, melyeket így a gyerekek még meg is érinthetnek.

A “Batmobile” és a “Batcycle” járművek az 1966-os Batman film eredetije alapján készültek, és a gyűjtemény legjelentősebb elemei közé tartoznak. Nagyon népszerűek a gyerekek, de még a felnőtt filmrajongók körében is.

Engem leginkább az apró részletek kidolgozása nyűgözött le. Bizonyára óriási szakértelem és türelem kell ahhoz, hogy egy autó ennyire tökéletesen, részleteiben is felújított legyen, és ennyire fényesen csillogjon minden alkalommal, amikor csak ott járunk.

A múzeum weblapja: http://www.keymuseum.com/

Címe: Çapak Mah. Özgörkey Cad. No:5 Torbalı / İZMİR

Telefonszáma: (0232) 850 35 35

Nyitva tartás: szerda – vasárnap 10.00-17.00

Szerző és fotók: Erdem Éva – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here