Törökország tavai – Sapanca-tó

Törökországban az ország természeti adottságainak köszönhetően számos tó található. Az itteni tavak közül többet a világ legnagyobbjai közt tartanak számon. A törökök szeretnek hétvégente kiruccanni valamelyikhez, hogy a festői környezetben pihenjék ki a hétköznapok fáradalmait. A tavak nagy része a turisták között is igen népszerű. Ebben a sorozatunkban ezekből mutatunk be néhányat.

Forrás: commons.wikimedia.org

Sorozatunk utolsó részében az İzmit mellett található Sapanca-tóhoz látogatunk.

Ahogy Törökországban több helynek is, így a Sapanca-tó nevének is története van. Egy legenda fűződik hozzá, amelyben a helyiek hisznek is. A sapan török szó jelentése parittya; állítólag egy idős férfi vitte a városon keresztül, és egy pohár vizet kért. Mivel senki nem volt hajlandó adni neki, ezért az ember megátkozta a várost, és elöntötte a víz. Ebből a víztömegből jött létre a Sapanca-tó. A falusiak ezt prófétai cselekedetnek gondolták, ezért úgy emlékeztek meg az emberről, hogy a parittya után nevezték el a települést. Néhányan azt mondják, hogy az eredeti város mecsete még mindig a tó fenekén van.

A tó İzmit mellett található, könnyen megközelíthető vonattal, busszal és autóval is Isztambulból. A tavat minden évszakban felkereshetjük, mindig találunk magunknak valamilyen elfoglaltságot.

A tavon több drága kiadó villa és ház van, valamint wellness szállodák is, de a szerényebb pénztárcával rendelkezők is találnak maguknak szállást. Kartepe közelében például több kemping is van, ahol a sátorhelyért kell csak fizetni.

A horgászat a legkedveltebb itt. A fő halfaj a tóban a pisztráng, melyet meg is kóstolhatunk a tó partján lévő valamelyik étteremben. Nyáron az úszás kap főszerepet, de vízisízni, kajakozni és kenuzni is lehet, sőt még evezős csónakot is lehet bérelni.

A kirándulókat kitűnő séta- és kerékpárút várja a közelben, ahol még futni is lehet, vagy csak heverészni a fűben és piknikezni. Ősszel gyönyörű képeket készíthetünk a természetben, télen a síelés, míg tavasszal a csónakázás és a horgászat a kedvelt időtöltés. De bármelyik évszakot is választjuk, mindig csendes és békés környezetbe menekülhetünk a város zajától.

Forrás: yabangee.com

Kollár Kata – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here