Törökország mediterrán térségének 10 legszebb helye – 1. rész

Nem tudsz ellenállni Törökország földközi-tengeri régiójának? Téged is hívogat a török tengerpart?  Szívesen utaznál ide a szabadság alatt? Ha ezekre igen a válasz, akkor van egy jó hírünk. Ez a terület biztosan kielégíti minden titkos vágyad! Az ókori városok, öblök, világítótornyok és barlangok sokaságát rejti ez a táj, érdemes őket felkeresni!

 Ez a régió Törökország területének mintegy 15%-át teszi ki 120.000 km2-es területével. A régió partszakaszával párhuzamosan hegyláncok futnak, a távolság közöttük és a partvonal között változó, nagyjából 120 és 180 km közötti.

A mediterrán klíma miatt a régió tavasztól egészen őszig ideális a nyaraláshoz, a hőmérséklet télen sem süllyed 8-10 fok alá.

Ebben a cikksorozatunkban 10 héten át 10 kihagyhatatlan helyet ismertetünk meg olvasóinkkal, így a jövő évi nyaralás tervezéséhez lesz némi támpont.

********

Forrás: pixabay.com

A képzeletbeli utazást az antalyai régióban kezdjük. Azért innen indulunk, mert a charter járatok is ide hozzák a turistákat.

Első állomásunk Aszpendosz, mely a Pamfília- fennsíkon fekszik 47 km-re keletre Antalyától, 37 km-re nyugatra Sidétől, a Köprüçay-folyótól pedig 4 km-re északra.

Eredetileg Belkisnek hívták, a hettiták alapították a várost, de Marcus Aurelius római császár volt az, aki a ma is látható színházat építtette.

Aszpendosz városának maradványai között megtalálható egy ókori vízvezeték, az agóra, a székesegyház és a stadion is, bár ezek nem annyira látványosak, mint a színház, mely már messziről látszik.

Útközben nincsenek szállodák és éttermek, csak falatozók, de érdemes azért valamelyiknél megállni és megkóstolni a finom gözlemét és az ayrant.

Aszpendosz nagyon népszerű a turisták körében, főként a nyári időszakban rengetegen keresik fel a helyet, ezért aki nem szereti a zsúfoltságot, az vagy korán érkezzen, vagy az utószezonban látogasson el ide.

Az autópályától északra vezető út mentén áll a helyreállított szeldzsuk híd, mely a Köprüçay-folyón ível át.

Aszpendosz a Szent Pál út kiindulópontja, is és egészen a Köprülü-kanyon Nemzeti Parkig tart. A folyón érdemes a vadvízi evezést is kipróbálni vagy a völgyben autózva elmenni a római kori városig, Selgéig (ma Altınkaya a neve). Itt is látható egy római színház maradványa, valamint a városfal egy része, egy agóra, Zeusz templomának maradványa és egy bizánci templom.

Aszpendoszba és a környékre szervezett utakat is kínálnak a helyi utazási irodák. Antalyából, Belekből, Sidéből, de még Alanyából is el lehet ide jutni. Ha valaki Serikből érkezik, az éjszakát is itt töltheti. A helyiek megengedik, hogy a turisták kiterítsék hálózsákjukat, és még egy egyszerű vacsorát is főznek nekik.

Kollár Kata – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here