Török bakancs(lista) – Mysia útvonalak a természet, az oszmán építészet és a falusi kultúra jegyében

Úgy mondják, hogy a világ tágasságát csak a túrázók ismerik. Az idő elveszíti minden jelentőségét, amikor 1, 10 vagy 50 km távolságot kell megtenni gyalogosan.

Az utazás az idő és a tér eltolódása, megváltoztatja és átalakítja az utazót is. Az út, amelyen megyünk, egyúttal az én megismerése, önmagunk próbatétele is.

A Mysia útvonalak egy bájos falucskától, Misitől indulnak és Bursa tartományt bolyonghatjuk be segítségükkel. Az úthálózat déli irányba Orhaneli hegyes, dombos tájáig tart, kelet felé indulva az Uluabat-tónál fekvő falvakig, északon pedig a Márvány-tengerig. A természet, a történelem és a kultúra iránt érdeklődők külön-külön is megtalálhatják a számukra kedves útvonalat. Az utak változatos terepviszonyokat követnek és fizikai felkészültségünk szerint válogathatunk, mert vannak egészen rövid távú túrák, de hosszabb kihívás is választható.

Forrás: mysia.irdtowntwinning.com

Ha valaki gyalogolni szeret, ez a terület akkor is ideális választás, de nyugodtan indulhatunk egy remek kirándulásra kerékpárral vagy akár lóháton is. A Mysia kerékpárutak kiváló lehetőséget adnak arra, hogy a biciklis emelkedőkön is tesztelje kitartását, élvezze a természet csendjét, és egyedül tölthessen egy kis időt.

Összesen 50 különböző séta-, kerékpár- és lovastúra útvonalon indulhatunk el. A teljes hálózat mintegy 850 kilométer hosszú és Nilüfer, Orhaneli, Mustafakemalpaşa, Karacabey és Mudanya körzeteket érinti.

Forrás: mysia.irdtowntwinning.com

A túrákat több témakörre fűzték fel a vendégvárók: falusi turizmus, kulturális és történelmi látnivalók, természetjárás. Oly sokféle a választási lehetőségünk, hogy lehetetlen e cikk keretein belül mind bemutatni, így mi is kategóriánként ismertetünk néhányat.

Falusi turizmus

Bursa – ahogy arról már sokszor írtunk – Konstantinápoly elfoglalást megelőzően az Oszmán Birodalom fővárosa volt. Így a közelében számtalan olyan falucska található, ahol a hagyományos oszmán építészet szép példáit nézhetjük meg.  Itt most nem a hatalmas mecsetekre vagy palotákra utalunk, hanem az akkori lakosság élettérérül szolgáló településekre, lakóházakra. Ráadásul egyes falvakban együtt élt a török és a rumeli lakosság, így mindkét kultúrába egyaránt betekinthetünk. Történelmük jellemzően az antik korig nyúlik vissza, – hiszen végig az ókori Mysia tartományban járunk – így időnként egy-egy antik emlék is felbukkan utazásunk során.

Ilyen falucska többek között az indulópontként szolgáló Misi (ejtsd miszi) is, mai nevén Gümüştepe. Innen mintegy 35 km túrával érhetjük el a Türkinfo által részletesen bemutatott, egy kis szigeten épült ősi települést, Gölyazıt. Ha van erőnk továbbsétálni, megtehetjük, mert szintén az Uluabat-tó partján fekszik Eskikaraağaç, mely egyetlen törökországi tagja az európai gólyafalvak hálózatának.

Forrás: mysia.irdtowntwinning.com

A falusi turizmus állomásait, és az ott rendezett programokat egy Európai Uniós projekt keretében több ország karöltve támogatja: Nilüfer önkormányzata (Törökország), Trakai önkormányzata (Litvánia), Chios-sziget önkormányzata (Görögország) és Mesta Falu Kulturális Egyesülete (Görögország) fogtak össze. Közös weboldalukon rengeteg érdekességet tudhatnak meg a területekről. 

Trans Mysia útvonalak

A Trans Mysia utak 6 fő útvonalat jelentenek, de számtalan alternatív lehetőséggel. Misi – Doğancı Sırtı – Kadriye – Güngören – Maksemınar – Akçalar – Gölyazı között kalandozhatnak – a főként magányos vagy kiscsoportos – utazók, hiszen ezen túrák célja az önismeret, a kihívás magányos teljesítése, illetve olyan helyszíneken vezet át, ahol szinte nincs lakott terület. Erdőkben, patakok mellett, völgyekben haladnak a vándorok. A teljes távolság 58 km.

Kulturális látnivalók és emlékhelyek

Ha valaki kulturális élménnyel is összekötné a természetjárást, ezt megteheti Nilüfer múzeumaiban, amelyeket részben a falusi emberek támogatásával vagy hozzájárulásával alapítottak.

A Mysia Fotográfiai Múzeum nagyszerű kiállítás, és nem csak a terület történetét ismerhetjük meg fényképek segítségével, hanem a fotózás történelmébe is betekinthetünk.

A Nilüfer kerületi Irodalmi Múzeumban a török irodalom világában barangolhatunk, 185 írótól és költőtől találhatunk emlékeket és kézírásos dokumentumokat.

A Mübadele Evi egy helytörténeti kiállítás, ahol a népi kultúrát ismerhetjük meg.

A Gölyazı Kultúrház, mely a lenyűgöző méretű Szent Panteleimon templomban került berendezésre, időszakos kiállításoknak és koncerteknek ad otthont.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Nazife Güner (@nazife_guner) által megosztott bejegyzés

Az Aktopraklık Höyüğü nevű nyílt színi lelőhelyen és múzeumban egészen az őskorig mehetünk vissza az időben. A föld által rejtett kincseket 2002-ben fedezték fel. A kutatások szerint már i.e. 6 ezer évvel ezelőtt is éltek itt emberek, és a település a bizánci korig lakott volt. A csiszoltkő-korszakban telepedtek le, majd földműveléssel és állattenyésztéssel foglalkoztak. A régészek számos eszközt és sírhelyet tártak fel.

Forrás: mysia.irdtowntwinning.com

Az útvonalakról minden információt megtalálnak (angol és török nyelven) Nilüfer/Bursa önkormányzatának erre a célra létrehozott oldalán. Miután kiválasztották, hogy gyalog, kerékpárral vagy lóháton és milyen irányba indulnak el, egészen pontos térképet és javaslatokat tölthetnek le. Már csak az van hátra, hogy válasszanak és elinduljanak.

Erdem Éva – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here