Török bakancs(lista): Csúcsot hódítunk

Úgy mondják, hogy a világ tágasságát csak a túrázók ismerik. Az idő elveszíti minden jelentőségét, amikor 1, 10 vagy 50 km távolságot kell megtenni gyalogosan.

Az utazás az idő és a tér eltolódása, megváltoztatja és átalakítja az utazót is. Az út, amelyen megyünk, egyúttal az én megismerése, önmagunk próbatétele is.

Ezúttal Törökország „tetejére” látogatunk el. Ezeket a túrákat felkészültség és gyakorlat nélkül ugyan nem érdemes elkezdeni, de az biztos, hogy aki belevág, felejthetetlen élményekkel lesz gazdagabb. Nem csak a természetjárás miatt, hanem mert a terület történelmi emlékei is megérik a látogatást.

Az Ağrı régió az ország egyik legkeletebbre fekvő területe. Törökország nem egy, nem is kettő, hanem négy legmagasabb csúcsa található itt meg: a Büyük Ağrı (5137 m), a Süphan Dağı (4058 m), a Küçük Ağrı (3896 m) és a Tendürek Dağı (3533 m).

forrás: Google map

A legmagasabbat a világ más tájain Ararát-hegyként ismerik, és Noé bárkájának története miatt mindenki fel tudja idézni a nevét. Törökül így nevezik: Ağrı Dağı (Fájdalom hegye), és a régiek úgy tartották, hogy megmászhatatlan. Maga a hegy egy kihunyt vulkán, 4000 méter magasságtól az örök hó borítja, és itt található Törökország egyetlen gleccsere is.

Ez a terület valaha az Urartu királyság (kr. e. 850 és 580 között) része volt, mely híres volt várairól és fémművességéről.

Az idelátogató túrázók a hegyeken kívül felkereshetnek még két tavat is, a Balık és a Küp elnevezésűeket.

Bár a Büyük Ağrı és a rögtön mellette található Küçük Ağrı nem könnyen mászható, de a nyári hónapokban egy szakaszig jól teljesíthető túra. Segítséget nyújthat hozzá az Outdoor Türkiye mobiltelefonos alkalmazás, mely pontos útvonal-javaslatokat tartalmaz. A túrázók leggyakrabban a déli útvonalon indulnak el Doğubeyazıt településről, és Topçatan falu és Eli Çiftliği (Eli-tanya) felé folytatják útjukat. Az északi útvonal Iğdır felől indul, de ez nagyobb tapasztalatot, sőt jégmászási gyakorlatot is megkíván.

Forrás: Serouj Ourishian / snl.no

Az Ağrı Dağı csúcsának meghódítása egy nehezebb túra, kísérőt vagy professzionális segítséget igényel. A jó hír az, hogy ilyen támogatást találni nem túl nehéz. Profi cégek állnak rendelkezésre, mint például az Ararat Trekking nevű, akik akár még a felszerelést is kölcsönzik a mászók részére, és teljes programmal (4-6-8 napos) állnak rendelkezésre. Az árat egyedileg alakítják ki az utas igényeinek megfelelően, teljes szolgáltatást nyújtanak a meleg ételig, italig bezárólag. Egy-egy nap kb. 1000 métert tesznek meg, és táborokban alszanak. Az utolsó 200-300 méteres szakasz viszonylag veszélyes, a hegycsúcs-hódítási kísérlet halálesetet is okozott már.

A hegy kistestvére, a Küçük Ağrı Dağı csak az észak-nyugati oldalról mászható.

A Süphan Dağı túra Bitlis megye Adilcevaz régiójából indul, és a csúcs meghódításáig folytatódik. A mászás 10 óra nehéz túrával teljesíthető, amiért az utazót a Van-tó és Tatvan látképe kárpótolja. A visszaúton a túrázó Küçük Keklik Tepesi (domb) felé indul, és Yıldız faluba érkezik.

Forrás: wikipedia / Ecehanarslan / 5 May 2019

Ezen túra egyik legfőbb látványossága ez a csodaszép türkizkék krátertó:

forrás: tdf.gov.tr

Rendszeresen indítanak ide túrát ezzel foglalkozó cégek, illetve különböző hegymászó klubok is. A török sajtót bejárta a hír, mikor 2017 telén Tarık Bünyamin Kaya hegymászó egyedül teljesítette a túrát. Még arra is vette a fáradságot a csúcson, hogy készítsen magának egy török kávét.

forrás: AA

A régió bemutatásából nem hagyhatjuk ki az İshak Paşa Sarayıt (İshak Pasa Palota), mely világszerte ismert csodálatos kőfaragásos díszítéséről és impozáns mérteiről. 336 szobával, síremlékekkel, mecsettel és katonák elhelyezésére szolgáló helyiségekkel rendelkezik. Erről az épületről és történetéről már több cikkben beszámolt a Türkinfo.

Forrás: kendirhalil / Pixabay

Az információk forrása: outdoorturkiye.net és ersindemirel.blogspot.com címen Ersin Demirel blogja, aki utazó, valamint utazásokról szóló cikkek írója különböző magazinokban.

Erdem Éva – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here