Török bakancs(lista) – a változatos Idyma útvonal

Úgy mondják, hogy a világ tágasságát csak a túrázók ismerik. Az idő elveszíti minden jelentőségét, amikor 1, 10 vagy 50 km távolságot kell megtenni gyalogosan.

Az utazás az idő és a tér eltolódása, megváltoztatja és átalakítja az utazót is. Az út, amelyen megyünk, egyúttal az én megismerése, önmagunk próbatétele is.

Az Idyma útvonal a Kulturális és Turisztikai Minisztérium gondozásában létrehozott 12 kulturális útvonal egyike. A szörföseiről és különleges elhelyezkedéséről híres Akyaka és környezete járható be ezeken az utakon. Akyaka 30 km távolságra van Marmaristól, 90 km-re Bodrum repülőterétől. A területen található 10 túraút összeköti az összes környező települést, és így összesen 150 km-t járhatnak be a gyaloglást kedvelők.

Nem fog csalódni sem a történelmi emlékeket kereső, sem a természet szépségeit vagy a nyugalmas égei övezeti falvacskákat kedvelő túrázó sem. Az antik útvonalakat felhasználó kulturális túraútvonal kiemelt környezetvédelmi terület is.

Akyaka település északról erdő fedte hegységekkel határolt, a hegyekből érkező tiszta, átlátszó vizű patak itt folyik be a tengerbe. A település építészeti  stílusa miatt is kedvelt, és leginkább a vízi sportokat imádók keresik fel.

Forrás: wikimedia / HALUK COMERTEL / 15 September 2011

Az itt található Idyma antik városa az anatóliai Káriának volt része, és 5000 évvel viszi vissza az időben a látogatót. A ókori város a mai Kozlukuyu Köyü, Yazılıtaş Mahallesi, İnişdibi Mahallesi és Eski İskele Mevki területeket foglalta el. Leglátványosabb része a hegyen épített királyi temetkezési hely, mely fent a magas hegyoldalban található. Bár nincs messze a tengertől, a sírok úgy készültek, hogy az erre hajózó kalózok elől jól rejtve maradjanak.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Aygün BAĞ (@aygunbag) által megosztott bejegyzés

Az útvonalakat úgy tervezték, hogy minden szinten lévő gyalogló megtalálja a maga számára alkalmasat. A kihívást kedvelők a 350 m tengerszint feletti magasságban kezdődő, 18 km hosszú Akyaka–Turnalı útvonalat választhatják vagy a Gerit-szorost is érintő, fenyőfák között, barlangok mellett elhaladó 8 km hosszú Sarnıç–Denizova útvonal.

Ha valaki még ennél is emberpróbálóbb útvonalat kíván bejárni, a 15 km-es Turnalı–Sarnıç útvonal jelent számára alternatívát, azaz az ún. Lépcsős utat választhatja, így csatlakozhat a Karia útvonalhoz.

Aki történelmi utakat kíván bejárni úgy, hogy közben a magasból csodálja a tengeri látképet, a 7 km hosszú Kızılağaç–Yeşilova útvonalat választhatja, mely  áthalad az Ula-szoroson, így érhetjük el Idyma antik városát.

Ha valaki a legrégebbi utat kívánja taposni, akkor a 100 éves Çiçekli–Çıtlık útvonalat járhatja be, és meglátogathatja a Kibele Tapınağı nevű emléket.

További útvonalak:

Denizova – Kızılağaç Parkuru 20km

Yeşilova – Çiçekli Parkuru 15 km

Çıtlık – Gökçe Parkuru 15 km

Gökçe – Akyaka Parkuru 10 km

Akyaka – Sakar Parkuru 10 km

A Gökova-öböl volt Törökország első kiemelt környezetvédelmi területe, 1988-ban helyezték védelem alá. A terület vízforrásai, állatvilága és különösen a madárfajok megmentése érdekében dolgoznak a környezetvédők.

Forrás: outdoorturkiye.net

Erdem Éva – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here