Nemzeti parkok Törökországban – Marmaris Nemzeti Park

Törökországban több mint 30 nemzeti park, illetve természetvédelmi terület található. A térség a változatos növény- és állatvilágának és történelmi jelentőségű látnivalónak köszönhetően nagyon népszerű a turisták körében.

Cikksorozatunkban ezeket a nemzeti parkokat szeretnénk megismertetni olvasóinkkal.

 *******

Forrás: commons.wikimedia.org

Mai célállomásunk a Muğla tartományban található Marmaris Nemzeti Park, mely Marmaris városától 6 km-re fekszik. Ismerjük meg közelebbről!

A parkot legkönnyebben az 550-es és a 400-as főútról lehet megközelíteni.

A mágneses sziklák oxidációjának köszönhetően a terület északnyugati része vörösben pompázik. Az erdőkben olyan fafajokkal találkozhatunk, melyek kipusztulófélben vannak, és csak ezen a nagy nedvességtartalmú és homokos talajon élnek meg. Tengerparti fenyő, tölgy és platán színesíti a tájat, de a mediterrán éghajlatra jellemző egyedeket is láthatunk itt, mint vad olajbogyó, szamócafa, rózsa, szömörce, szentjánoskenyérfa, leander és babér.

Marmaris és Köyceǧiz között sok vadkecske él, de számuk rohamosan fogy, ezért mindent megtesznek, hogy megvédjék őket a kipusztulástól. Az erdőkben járva a turisták találkozhatnak medvével, hiúzzal, rókával, mókussal és menyéttel is. A park szélén egy csendes, érintetlen partszakasz is található, és a Cennet szigetet is érdemes felkeresni.

A parkban vannak két ókori város Physkos (Marmaris) és Amos (Hisarönü) romjai, ezt a területet Caria régiónak is nevezik, mely az itt talált bizonyítékok szerint rodoszi gyarmat volt. Amosban egy színház, egy templom és egy szobor maradványait lehet megnézni, melyeket körülvesz a hellenisztikus korból megmaradt városfal.

A nemzeti park területén több piknikező hely és kemping is található. Szálláshelyeket legközelebb Marmarisban és İçmelerben találnak az érdeklődők, de ezek néhány kilométerre délkeletre vannak.

Forrás: török turisztikai minisztérium honlapja

Kollár Kata – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here