Nemzeti parkok Törökországban – Küre-hegység Nemzeti Park

Törökországban több mint 30 nemzeti park, illetve természetvédelmi terület található. A térség a változatos növény- és állatvilágának és történelmi jelentőségű látnivalóinak köszönhetően nagyon népszerű a turisták körében.

Cikksorozatunkban ezeket a nemzeti parkokat szeretnénk megismertetni olvasóinkkal.

*******

Forrás: commons.wikimedia.org

Sorozatunk mai részében a Kastamonuban található Küre-hegység Nemzeti Parkot keressük fel.

A Küre-hegység Nemzeti Park Kastamonu és Bartın között található, a fekete-tengeri régió nyugati részén. A Bartın folyótól a Kızılırmak folyóig terjed 300 km hosszan.

Zonguldakból és Bartınból is könnyen megközelíthető.

A park Törökország ökoturisztikai központja, 2000 óta természetvédelmi terület. A parkban és környékén 930 növényfaj, 129 madár, 48-féle emlős, 8-féle hüllő és 9 különböző kétéltű él.

Az állatok közül szarvas, őz, medve, róka, farkas, sakál, mezei nyúl, vaddisznó, valamint énekesmadarak, ragadozó madarak és hüllők élnek az erdő fái között.

Közel 100 barlang található a régióban, mindegyiket térképen is jelölik. A szakértők szerint ez a barlangok és kanyonok nemzeti parkja, melynek teljes területe 37 753 hektár.

Érdemes felkeresni az Ilica-vízesést, a Valla-kanyont, az Aydos-kanyont és az Ilgarini-barlangot annak, aki a környéken jár.

A park területén szállások és éttermek nem találhatók, ezért aki ide kirándul, a közeli településeken tud magának szállást foglalni.

Forrás: nationalparksofturkey.com és török turisztikai minisztérium honlapja

Kollár Kata- Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here