Nemzeti parkok Törökországban – Kazdaǧları Nemzeti Park

Törökországban több mint 30 nemzeti park, illetve természetvédelmi terület található. A térség a változatos növény- és állatvilágának és történelmi jelentőségű látnivalónak köszönhetően nagyon népszerű a turisták körében.

Cikksorozatunkban ezeket a nemzeti parkokat szeretnénk megismertetni olvasóinkkal.

*******

Forrás: flickr.com

Mai virtuális sétánk során a Kazdaǧı vagy más néven Kazdaǧları Nemzeti Parkba látogatunk el.

A park Balıkesir tartomány Endremit körzetében található, Balıkesirtől a 230-as autópályán,  Bursától pedig a 24-es autópályán közelíthető meg a legkönnyebben.

A Kaz-hegységet (Kaz Daǧı) az ókorban Ida-hegyként ismerték. A hegy elválasztja egymástól az Égei- és a Márvány-tengeri régiót, és egyben a Biga-félsziget legmagasabb pontját is adja  1774 méteres magasságával.

A park teljes területe 21 452 hektár, és a Kazdaǧı déli lejtőjénél helyezkedik el. 1994-ben nyilvánították nemzeti parkká a gazdag növénytakarója miatt. 800 különböző növény található a nemzeti parkban, ezek közül 77 fajta csak Törökországban őshonos. A hegy déli lejtőjén, 200 méteres tengerszint feletti magasságban olíva, 800 méteren ezüstfenyő, 1500 méteren pedig vörösfenyő és bükk él.

A park területén csak az arra kijelölt helyen lehet sátrat építeni vagy lakókocsival parkolni, így erre az odaérkezőknek feltétlenül figyelni kell.

Forrás: török turisztikai minisztérium honlapja

Kollár Kata – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here