Nemzeti parkok Törökországban – a Kuşcenneti Nemzeti Park

Törökországban több mint 30 nemzeti park, illetve természetvédelmi terület található. A térség a változatos növény- és állatvilágának és történelmi jelentőségű látnivalónak köszönhetően nagyon népszerű a turisták körében.

Cikksorozatunkban ezeket a nemzeti parkokat szeretnénk megismertetni olvasóinkkal.

*******

Forrás: commons.wikimedia.org

A mai részben a Balıkesir tartományban található Kuşcenneti Nemzeti Parkba látogatunk el.

A Kuşcenneti Nemzeti Park vagy más néven Madárparadicsom Bandirmától 20 km-re délnyugatra helyezkedik el, és közel 50 km-re északra található Balıkesirtől a Madár-tó mellett. A nemzeti parkot 1959-ben alapították, területe 64 hektár, az Európa és Ázsia közötti madárvonulási útvonal mentén fekszik. Többek között pelikánnal, gémmel, kanalas gémmel, kormoránnal, vadlibával, vadkacsával és különféle énekesmadarakkal találkozhatunk itt.

A park legegyszerűbben a Balıkesirt Bandirmával összekötő főúton közelíthető meg.

A tél végével a tó vize felmelegszik. Tavasszal a költöző madarak az északi területekről ide repülnek, fészket raknak, a fiókák kikelnek és itt nőnek fel. A nyár végén azután valamennyien felkerekednek, és visszatérnek a melegebb északi területekre. A hely egy világhírű madármegfigyelő terület is. A tavasztól nyárig terjedő időszakban 239 különböző madárfaj összesen 3 millió egyede él itt.

A Madárparadicsom egyik különlegessége, hogy 1976 óta négyszer kapta meg az Európa Tanács A-osztályú oklevelét az itt folyó természetvédelmi munka elismeréseként.

Madármegfigyelésre legalkalmasabb a márciustól júliusig terjedő időszak, valamint a szeptember és az október.

A parkon belül egy központi épület áll, ahol részletes információkat kaphatunk a madarakról. Az egyik különteremben 5 lcd tévén tekinthetjük meg a webkamerák által közvetített élőképeket. Ha tudományos kutatást szeretnénk végezni, ahhoz a park vezetőségének engedélye szükséges. A park területén egy megfigyelő torony is található, amelyet minden szükséges eszközzel felszereltek.

A Madárparadicsomban ugyan éttermek és szálláshelyek nincsenek, de a közeli településeken, például Sigirciatikben biztosan találunk megfelelőt.

Forrás: a török turisztikai hivatal honlapja

Kollár Kata – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here