Nemzeti parkok Törökországban – a Köprülü Kanyon Nemzeti Park

Nemzeti parkok Törökországban

Törökországban több mint 30 nemzeti park, illetve természetvédelmi terület található. A térség változatos növény- és állatvilágának és történelmi jelentőségű látnivalóinak köszönhetően nagyon népszerű a turisták körében.

Cikksorozatunkban ezeket a nemzeti parkokat szeretnénk megismertetni olvasóinkkal.

*******

köprülü
Készítette: Kollár Kata

Az első részben az Antalya tartományban található Köprülü Kanyon Nemzeti Parkba kalauzolunk el mindenkit.

A Köprülü Kanyon Nemzeti Park Antalya tartomány Manavgat kerületében található, Antalya városától 49 km-re északkeletre, a hegyek között. Legkönnyebben az Antalya–Manavgat között húzódó útról érhető el, Tasagil és Beskonak érintésével.

A kanyonban futó Köprü-folyó és környéke kitűnő hely raftingolásra, kempingezésre. A völgy Balasan és Beskonak között terül el, 100 méteres magasságával és 14 km-es hosszúságával Törökország leghosszabb kanyonja. A területen fenyők, ciprusok és cédrusfák jól megférnek egymás mellett. A mediterrán cipruserdő 400 hektáron terül el, ezek a park legjelentősebb fái. A vadászok is szívesen látogatják, a vadállatok közül szarvas, hegyi kecske, medve, róka, farkas, nyúl és borz is él itt. A Köprü-folyóban pisztrángok úszkálnak.

A természeti szépségek mellett a történelmet kedvelők is találnak maguknak érdekes látnivalót. Itt található a római város, Selge. Zeusz és Artemisz templomának, egy színháznak és egy agórának, valamint egy víztározónak a maradványait is megtekinthetik itt. A Selgét és Pamphiliát összekötő ókori kőút az Oluk és a Bugrum hidakon halad keresztül.

Forrás: török turisztikai minisztérium honlapja

Kollár Kata – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here