10 új hely Törökország UNESCO Világörökségi Várományosi Listáján – 3. rész

2016-ban Törökország UNESCO Világörökségi Várományosi Listájára összesen 10 kulturális és természeti örökség került fel.

Cikksorozatunkban ezeket a helyeket mutatjuk be olvasóinknak az ország nyugati felétől kelet felé haladva. Ma Ankara és Samsun következik.

Hacı Bayram mecset és környéke (Ankara)

Forrás: flickr.com

A Hacı Bayram mecset Ankara Ulus kerültében található az Augusztusz templom mellett. Eredetileg 1427-28 között épült, a ma látható mecset azonban valószínűleg a XVII. században készült el. A mecset délkeleti oldalán álló minareten két, egymás felett elhelyezkedő erkély található. Innen hívta imára a müezzin a híveket. Az épület mennyezete fából készült. A rozettákat nagy virágmotívumokkal díszítették. A mihrábon Koránból vett idézetek olvashatók.

A mecset mellett található a citadella, valamint a már említett Augusztusz templom, illetve több oszmán korból és származó szobor és a köztársaság korai időszakában épült házak. A templom i.e. II. században épült, Augusztusz császár parancsára. Napjainkban több régészeti leletet is találtak a környékén.

Kızılırmak madárrezervátum (Samsun)

Forrás: samsunkenthaber.com

A madárrezervátum Törökország leghosszabb folyójának, a Kızılırmaknak deltájában található. A történelem során többször vált határfolyóvá. Északkelet-Anatóliában a Köse-hegység délnyugati lejtőjén, Karacaözen településnél ered. Vízfolyása mentén számos történelmi jelentőségű település van, vize vízierőmüveket táplál. A Fekete-tengerbe Bafra városánál torkollik, Samsuntól kissé nyugatra.

A rezervátumban telente 452 különböző madárfaj 150000 példánya pihen. A lápvidék teljes területe közel 22000 hektár, melyből több mint 5000 hektár védelem alatt áll. A folyó deltájában 20 tó található.

Kollár Kata – Türkinfo

1.rész

2.rész


1% ADÓDÉRT 100% Törökország!

Ezúton is köszönjük, hogy az SZJA 1%-ának felajánlásakor gondol a Türkinfo Alapítványra!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here