Esküvő vőlegény nélkül

Diyarbakırban a 22 éves Rohat Akboğa épp fodrászhoz vitte menyasszonyát, Sara Başakot, akivel  pár nappal későbbre tervezték az esküvőjüket, amikor a rendőrség megállította őket.

Akboğát 2012 és 2016 között közösségimédia-felületeken megosztott tartalmai miatt a miniszterelnök rágalmazásáért ítélték el. Az ügyben kapott büntetés véglegesítése miatt letartóztatták és bebörtönözték. Körülbelül 2 év börtönbüntetés vár rá.

A férfi családja az esküvőt nem mondta le, megrendezték a vőlegény nélkül, akit az ifjú pár asztalánál  a székre akasztott öltönye képviselt.

A szalonba a menyasszonyt a vőlegény helyett a nagybátyja vezette be. A szomorú körülmények között megtartott esküvőn a tortát a menyasszony egyedül vágta fel.

Osztálytársak, júliusi eljegyzés

A menyasszony, Sara Başak a BBC kérdésére válaszolva elmondta, hogy Akboğával az iskolából ismerik egymást, és azért döntöttek úgy, hogy összeházasodnak, mert szeretik egymást. Júliusban volt az eljegyzésük, és Sarát sokkolta a letartóztatás.

„A legboldogabb napunk vált rémálommá, nem ezt akartuk. Nagyon rosszul érzem magam, de mindezek ellenére az esküvőt megtartottuk. Rohat nem volt ott, de az esküvőt emelt fővel rendeztük meg” – nyilatkozta  a menyasszony.

A vőlegény bátyja, Ramazan Akboğa szerint testvérét azért tartóztatták le a miniszterelnök megsértése miatt, mert a török haderőnek a PKK ellen indított műveletei során néhány posztot kedvelt, és saját maga is megosztott a Facebook-profilján.

Elutasított halasztási kérelem

„Azért tartják fogva, mert valaki más véleményét megosztotta. Azt mondják, véleményszabadság van, de  a testvérem helyzete azt mutatja, hogy ezek csak üres szavak” – mondja Ramazan Akboğa, és hozzáteszi: „2012 és 2016 között 19 megosztás miatt fogták perbe. A hadműveletek során történt haláleseteket elítélő véleményeket osztott meg. Azért fogták perbe és ítélték börtönbüntetésre, mert azok a vélemények állítólag megsértették a miniszterelnököt. A legfelsőbb bíróság elé kerülő ügyekben minimum 2 év múlva születik ítélet, ebben az ügyben három hónap alatt határoztak, a letartóztatással pedig megvárták az esküvő napját.”

Ramazan Akboğa szerint testvérét, aki hét évig dolgozott az önkormányzatnál, a per miatt távolították el az állásából.

Rohat Akboğa ügyvédje, Cebbar Leygara két hónapja a 2 év 6 hónapos börtönbüntetés elhalasztását kérte az ügyészségtől, de a kérelmét elutasították.

„Bemutattuk az esküvői meghívót, és a büntetés elhalasztását kértük. Más esetben 3 évet lehet halasztani, ezt az ügyészség most megtagadta. A büntetés nem éri el az 5 évet, ezért az illetékes fellebviteli bíróság nem fogadta el a kifogásunkat. A büntetést véglegesítették, a halasztást elutasították és Rohatot elfogták. Sajnos közel két évig börtönben lesz – mondta az ügyvéd.

Forrás: BBC

Fordította: Pauló Edit – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here