10 éve indult idehaza a Seherezádé, a török sorozatbumm berobbantója

Kép forrása: facebook

A modernkori Ezeregyéjszaka meséi egy csapásra meghódították a nézőket.

Újságírók évek óta kutatják, miért váltak világszerte népszerűvé a török sorozatok és minek köszönhetően szorították ki a televíziós palettáról a sokáig egyeduralkodó latin-amerikai telenovellákat. A török sorozatgyártás ugyanis nem rendelkezik régre nyúló hagyományokkal, mégis közel egymilliárd nézője van világszerte.

Közel ötvenéves történetének fele úgy telt el, hogy Törökországon kívül sehol sem ismerték igazán ezeket a produkciókat, ám a török kereskedelmi csatornák létrejöttével minden megváltozott és kezdetét vette tehát a futószalagszerű sorozatgyártás.

A modernkori Ezeregyéjszaka meséi

Az első igazán nagy és nemzetközi sikert egy romantikus dráma aratta. A 2006-ban indult és három évadot megélt Seherezádé az egzotikus történetgyűjtemény, Az Ezeregyéjszaka meséinek mondakörét vette alapul. Erre húzott fel egy mai korba helyezett tragikus történetet. A Seherezádé fokozatosan egyre több európai országban jelent meg a tévéképernyőn és elért Magyarországra is.

A sorozatot 2011. április 14-én, azaz éppen ma tíz éve mutatta be a TV2, pár nappal azután, hogy az RTL Klub elhozta a magyar képernyőkre az első török szériát, az Ezel – Bosszú mindhaláligot. Habár az RTL Klub sorozatának megvolt az előnye, a Seherezádé mégis napok alatt legyőzte vetélytársát a nézettségi versenyben. Rövid időn belül már naponta egymillióan követték délutánonként a TV2-s szériát, szemben az Ezel 400 ezres eredményeivel.

Folytatás

Forrás és további képek: media1.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here