Egy török rajzfilmsorozat, amit 5-55 éves korig mindenki szeret

Már egészen pici gyermekek néznek egyszerű történetekkel készült rajzfilmeket saját anyanyelvükön, vagy akár idegen nyelven. Mikor kicsit nagyobbak lesznek, már kiválasztják saját kedvenceiket, és képesek milliószor megnézni ugyanazt a történetet. Mikor megnőnek, akkor sem állnak le a rajzfilmekkel, csak a stílus változik. Ez olyan műfaj, amit kicsik és nagyok egyaránt kedvelnek.

Ezért is nagy a felelőssége a készítőknek. A rajzfilmek mára tagadhatatlanul az oktatás részeivé váltak. A szakértők véleménye az, hogy egy közösség gyermekeit egyértelműen a helyi készítésű filmekkel lehet a legjobban tanítani. Ezért is tartott válogatást a Cartoon Network Törökországban, és több pályamű közül választotta ki a Kral Şakir című sorozatot, mely így az első török sorozat lett a csatornán.

2016-ban vetítették az első epizódokat a tévében. A Cartoon Network a bemutatás évében április 23-án – gyermeknapon – az első 4 résszel bemutató vetítést tartott, és egy gálát rendezett. Óriási volt a siker: a moziteremben mindenki együtt kacagott a történeteteken a kisgyerekektől a felnőttekig.

Mára a csatorna legnézettebb sorozata lett, folyamatosan készülnek az új epizódok. 2019. január 29-én a 95. rész került bemutatásra a televízióban.

Itt az ideje, hogy bemutassuk a szereplőket és a történetet.Kral Şakir világának szereplői mind állatok. A főszereplő családja nagymacskákból áll, kalandjaik pedig a modern nagyvárosban zajlanak.

Şakir  – a főszereplő tini fiú – oroszlán, édesapja, Remzi nagy sörénnyel rajzolt oroszlán, az apa legjobb barátja, a kefebajuszú Necati pedig egy elefánt. Ez a hármas minden alkalommal valami rosszban sántikál, vagy saját hibájukon kívül keverednek bonyolult kalandokba. Még szerencse, hogy ott vannak a lányok: Canan, a lánytestvér, aki inkább egy csinos cicára hasonlít, nagyon okos, minden tudás a birtokában van. Kadriye remek szakácsnő, a családért mindent elkövető anya. A főszereplő család határozottan egy átlagos török család tulajdonságait hordozza. A Kral Şakir üzenete: az élet legyen akármilyen nehéz, az emberek, a család mindent meg tudnak oldani közösen. A világot a szeretet működteti.

A sorozat kitalálója és rajzolója Varol Yaşaroğlu. 1968-ban született Izmirben, animátor, karikaturista. 25 karikatúrája nyert díjat. Életfilozófiája: “Kendi yarattığımız hayal dünyasında her şeyi değiştirmek mümkün.”  – „A saját magunk alkotta álomvilágban mindent megváltoztathatunk.”

Így nyilatkozott: „A kezdetekkor a 7-11 éves korcsoportot céloztuk meg, de lassan a 4-5-6 évesek, illetve a 12-13 évesek is a nézőink lettek, sőt a 30-asok és 40-esek is örömmel követnek minket. Ezért úgy gondolom, hogy karaktereink világszerte is kedveltek lehetnek. Semmivel nem maradunk alatta a világszínvonalnak, sőt, néhány dologban még hozzá is adhatunk.” Azaz megcélozták a külföldre való terjeszkedést.

Az alkotók egy márkát hoztak létre. A rajzfilmeket mozifilmek, magazinok követték, sőt, a történeteket már könyvekben is kiadták. Az ötödik kötet éppen pár napja jelent meg, a 2019. évi iskolai téli szünet kezdetekor. Profi reklámstratégia, de egy biztos: a gyerekeket olvasásra ösztönzik, mert többször szemtanúja voltam, ahogy összedugott kis fejükkel bújják a könyveket barátaikkal.Egy-egy részt a youtube filmmegosztón legkevesebb 600-700 ezerszer látnak, de sok az 1 millió feletti nézettségű epizód is. Csak példaként kiemelve: a 41. részt 2,2 millió, a 37. részt 2 millió alkalommal nézték meg az interneten.

Álljon itt néhány kedvenc idézet a filmből. Közvéleményt kutattam a családban és a baráti társaságban. A gyerekek fejből idéznek, mi felnőttek csak nagyjából emlékszünk, de a gyerekek megmondják, melyik epizódban hangzott el az adott mondat.

Ádám (6 éves):

„Én sem hasonlítok például Necatira, Abdul Mehmet típus vagyok inkább. Abdul Mehmet.” – mondja Necati, a nem túl fényes elméjű elefánt, aki mindig változtatni akar a világon, itt éppen új nevet választ. A részlet a 8., az Arany nap című részből van, amiben egy nagyon hétköznapi török szokást is megismerhetünk, ahol a nők összejönnek teázni, sütizni, és arannyal ajándékozzák meg egymást.

Éva (47 éves):

„Találtam egy nedves hamburgert.” – mondja Remzi. (Az ıslak – nedves – hamburger egy török étel, amit szósszal áztatnak meg.)

„Az a hamburger tényleg nedves, a kádban találtam.” – mondja a mindig éhes Necati Elefánt.

„Mi dolga van a kádban egy hamburgernek?” – kérdi Remzi.

„Az ember fürdés közben megéhezik, tudod?” – így az elefánt válasza.

A három kívánság című 66. részből van a részlet, amiben az egész világot ellepik az ételek, mivel az elefántnak lehetett három kívánsága, és persze az egyik a rengeteg étel volt.

Zozi (9 éves):

„Lömpen – lömpen – lömpen”. Az állatok egy varázsigét ismételgetnek, mellyel előhívják a sivatagban Óriás Döner Apót. Az ő hátára ülve jutnak ki a sivatagból. A lömpen nyelvet Necati, az elefánt alkotta meg. Tehát megint egy török étel, és megint Necati világa. (Így leírva, kép nélkül, érzem, nehéz lehet elképzelni.)

Anna (11 éves) Canan rajongó, mert ő a legokosabb, és csinos is, ráadásul szeret mindent rendben tudni. „Mindenki akar valamit, ezért történt velünk ez a sok szörnyűség. Én a tanárom figyelmét akartam felkelteni a legszebb origamival. Şakir a saját feje után ment, és óriássá varázsolta a saját origami figuráját. Necati bátyám reggel óta saját magát akarja híressé tenni az interneten. Mindnyájan a saját érdekeink miatt okoztuk, hogy ez történjen. Senki nem születik rossz embernek, ti se azt választottátok barátaim, hogy rosszak legyetek. Mi tettünk ilyenné benneteket. Most már béküljetek ki, öleljétek meg egymást! (A két origami figura megöleli egymást.) – Ah, na tessék, így kell!” – így menti meg Canan a világot a 18. részben.

Kati (49 éves) kedvence az, amikor „csodálatos nyomozókká” válnak a kalandorok, ez többször is előfordul.

„Mi ez, Necati?”

„Atléta Remzi.”

„Kinek az atlétája, Necati? Ezt a titkot meg kell fejtenünk!”

„Akkor a szuperszónikus nagyítónkat fogjuk használni.”

Erdem Éva – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here