A húspogácsához:
½ kg darált borjú- vagy marhahús (bárányból is készülhet)
2 vastagabb szelet szikkadt kenyér bele
2 fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
3 ek paradicsompüré
2 db egész tojás
Só, bors, őrölt római kömény, kakukkfű, majoránna
Étolaj a sütéshez
3 db padlizsán
4 db paradicsom
4 nagyobb burgonya
Só
Étolaj a sütéshez
A mártáshoz:
Kis doboz paradicsompüré
2 gerezd fokhagyma
Só, bors, pici cukor
A vöröshagymát finomra vágjuk, a fokhagymát összezúzzuk. A szikkadt kenyérbelet beáztatjuk, kinyomkodjuk, apróra tépkedjük. Mindezt alaposan összegyúrjuk a darált hússal, melybe az előzőleg kissé felvert tojásokat is belekeverjük. Hozzáadjuk a paradicsompürét, ízlés szerint fűszerezzük. Lapos húspogácsákat formázunk belőle, majd kevés forró olajon mindkét oldalukon átsütjük.
A padlizsánt meg is hámozhatjuk, de rajta is maradhat a héja. Karikákra felszeleteljük, sózzuk. A paradicsomokat felszeleteljük. A burgonyát meghámozzuk, felkarikázzuk. A padlizsán levét kinyomkodjuk, majd kevés olajon picit elősütjük. A paradicsom szeleteket is elősütjük. Tepsibe felváltva állítva beletesszük a szeleteket – húspogácsa, paradicsom, padlizsán, burgonya, míg el nem fogy az egész.
A paradicsompürét egy pohár vízzel felhígítjuk, sóval, borssal, cukorral ízesítjük, majd ráöntjük az ételre. Sütőbe téve először fólia alatt, majd azt levéve szép pirosra sütjük.
Afiyet olsun!
2014-01-11
Szegedi Ági /Turkinfó