Pécs, Isztambul és Essen közös kulturális programjai

Közös programokat is szervez Európa három idei kulturális fővárosa, Pécs, Isztambul és Essen.

Míg a német partnerekkel a már meglévő, kitűnő kulturális kapcsolatok, addig Isztambullal a közös múlton túl a nyitottság, a kíváncsiság és a kezdeményezőkészség nyújt alapot az együttműködésre – mondta Szalay Tamás, a Pécs2010 Menedzsmentközpont kulturális igazgatója. Pécsnek elsősorban Dél-Németországgal vannak erős kulturális kapcsolatai. Ennek is köszönhetően a magyar és a német kulturális fővárosi iroda már a kezdetektől fogva jó viszonyban van egymással. Isztambullal más a helyzet, a törökökkel ugyanis korábban nem volt élő kapcsolata Pécsnek. Míg Isztambulban eseménycentrikus évet szerveznek, addig az esseniek a hosszú távú elképzeléseket támogatták – mondta Szalay.

A két kultúrfőváros közös programja az Essen-Pécs Wind Music, amelynek előzménye a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola Fúvószenekara, valamint az esseni Schönebecker Jugend-Blasorchester 2007-ben kezdődött együttműködése. A zenei projekt keretében a magyar és német zenészek, valamint tanáraik közös műhelymunkában vettek részt Pécsett és a Ruhr-vidéken. Idén is folytatódik a közös munka: az együttes ismét koncertezik Németországban és Magyarországon, az anyagból pedig CD készül.

A német-magyar programok sorát bővíti az októberi Diptichon-projekt, amely keretében az UMZE kamarazenekar és az észak-rajna-vesztfáliai MusikFabrik egy különleges kortárs zenei programot állított össze a pécsi publikum számára. A két zenekar a svájci származású Hanspeter Kyburz Dyptichon című művét és Kurtág György Kettősversenyét mutatja be.

Pécsett májusban rendezik meg az Utazás a török félhold körül címet viselő rendezvénysorozatot, amely egyszerre mutatja be Törökország kulturális hagyományait, tradícióit és betekintést nyújt a kortárs török művészet jelenébe négy művészeti ág (fotó, zene, irodalom, film) segítségével. A programok között szerepel több koncert, kurd néptánc és táncház, török filmhét, valamint gasztronómiai bemutató.

A baranyai megyeszékhely is bemutatkozik Isztambulban a májusi amatőr egyetemi színjátszó csoportok fesztiválján, a XIII. Isztambuli Nemzetközi Bábfesztiválon pedig a Bóbita Bábszínház A 3 kismalac és a farkasok című előadással lép fel. Június végén háromnapos összművészeti bemutatkozást terveznek Isztambul utcáin és közterein egy szabadtéri fesztiválon, ahol Pécset a kortárs művészeti élet ifjú alkotói képviselik.

Lesz olyan esemény is, amelyben mindhárom város részt vesz, ilyen a nyári Pécs-Ruhr-vidék-Isztambul Zenekaraván, amely mindegyik nemzet zenei hagyományait magába foglalja. Ezek kombinációjából egy új „global sound”, sokoldalú, izgalmas zenei produkció jön létre. A közönség mindhárom városban, régióban koncerten ismerheti meg a projekt során létrejött zenei anyagot.

A szeptemberben záruló Temporary City urbanisztikai projektben is részt vesznek a három város egyetemeinek építész-, környezet- és településtervező hallgatói. A munkacsoportok mindhárom helyszínen közösen tanulmányoznak egy beavatkozást igénylő városi teret, az egyhetes terepmunka végén pedig a hallgatók ismertetik a többi diákkal javaslataikat, majd hazatérve kidolgozzák azokat. A Ruhr-vidéken a duisburgi belső kikötő, Isztambulban a szárazdokk, Pécsett pedig a Zsolnay Kulturális Negyed melletti közterület a vizsgálandó helyszín.

hvg.hu, 


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here