Patlıcan gratin (Csőben sült padlizsán) – Szegedi Ági

Hozzávalók:
(a mérce 2 dl-es pohár)

2 db nagyobb, vagy 3 db kisebb padlizsán
2 pohár paradicsomszósz (5 tk. sűrített paradicsomból)
½ pohár tejszín
½ pohár reszelt sajt
1 pohár reszelt sajt
só, bors, kakukkfű
étolaj a padlizsán sütéséhez

A padlizsánt mossuk meg, végeit vágjuk le, majd karikázzuk fel kb. ½ cm-es szeletekre. Tegyük bele egy tál sós vízbe legalább 20 percre. A sütőt melegítsük elő 175°C-ra.

Készítsük el a paradicsomszószt – 5 tk. sűrített paradicsomot hígítsunk fel vízzel úgy, hogy 2 pohárnyi legyen. Sózzuk, borsozzuk (ízlés szerint adhatunk hozzá egy kevés zúzott fokhagymát is). Reszeljük le a sajtot. A tejszínhez keverjünk egy-két csipet kakukkfüvet és a 1/2 pohár reszelt sajtot.

A padlizsánkarikákat szűrjük le, papírtörlővel alaposan itassuk le róla a vizet, majd serpenyőben, felforrósított olajban süssük meg mindkét oldalukon. Sózzuk, borsozzuk, rétegezzük egy kisebb tepsibe. A rétegek közé locsoljunk egy keveset a paradicsomszószból és a tejszínes keverékből is, a maradékot pedig öntsük a legfelső rétegre. Szórjuk rá a pohárnyi reszelt sajtot.

Tegyük be a tepsit az előmelegített sütőbe, süssük a padlizsánt kb. 30 percig, ezután vegyük magasabbra a hőfokot, és még kb. 10 perc alatt pirítsuk rá a sajtot. Tálaláskor meghinthetjük felaprított újhagyma- és/vagy petrezselyemzölddel.

Afiyet olsun!

Szegedi Ági / Türkinfo