Réthly Antal meteorológusnak állítottak emléket Ankarában

Réthly Antal magyar meteorológusra emlékeztek néhány nappal ezelőtt az Ankara Egyetemen. Emléksarkot rendeztek be a tudós által használt eszközökkel, és emléktáblát állítottak számára.

Az ünnepségen Mátis Viktor, Magyarország ankarai nagykövete, Prof. Dr. Necdet Ünüvar, az Ankara Egyetem rektora, Prof. Dr. Ender Yarsan, az állatorvosi fakultás dékánja, továbbá a török Meteorológiai Intézet munkatársai, az egyetem állatorvosi és hungarológiai karának tanárai voltak jelen.

Forrás: haberler.com

Réthly Antal 70 éven át dolgozott tudósként. Munkája napjainkra is hatással van, nemcsak a meteorológia, hanem a geofizika, a földrajztudományok, a szeizmológia, a vízügyi és erdészeti, valamint a barlangkutatás területén is.

1925. október és 1927. november között a török kormány meghívására megszervezte a török meteorológiai szolgálatot. Az ő irányítása mellett építettek egy meteorológiai állomást Ankarában.

Ebben az épületben most a Prof. Dr. Ferruh Dinçer Veteriner Hekimliği Tarihi Müzesi, egy az állatorvoslás történetét bemutató múzeum üzemel. Réthly Antal emlékére a múzeum tornyában alakítottak ki most emléksarkot, illetve avattak fel a bejáratánál egy emléktáblát.

Forrás: haberler.com

Mátis Viktor nagykövet beszédében kiemelte, hogy milyen jelentősége van az épületnek, a toronynak a magyarok számára, továbbá szólt arról, hogy mennyire fontos, hogy az Ankara Egyetemen működhet a hungarológiai kar. Ígéretet tett, hogy hamarosan újabb tárgyakkal gazdagítja a követség is az emléksarkot.

Az ünnepségen résztvevők méltatták a tudós munkájának jelentőségét. Elmondták, hogy Réthly milyen nehéz körülmények között végezte munkáját. Törökország-szerte 4 főállomás épült, 13 másodfokú, 18 harmadfokú, továbbá 100 csapadékmérőt helyeztek el az irányítása alatt. Így létrejött a teljes török meteorológia hálózat.

Forrás: haberler.com

A tudós teljes életrajzát és törökországi tevékenységét megismerhetik Ezen a napon: A magyar, aki megszervezte a török meteorológiát címmű cikkünkben.

Továbbá olvashatnak róla – és sok egyéb nagyon érdekes török–magyar közös emlékről – K. Pintér Tamás – Hóvári János: Magyar emlékek Törökországban című könyvben.

Réthly emlékét az ankarai Meteorológiai Múzeum is őrzi (Meteoroloji Müzesi, Kalaba Mah, 4, Kütükçü Alibey Cd., 06120 Keçiören/Ankara), ahová előzetes bejelentkezés után látogathatunk el.

Forrás: haberler.com és ankara.edu.tr

Erdem Éva – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here