Online járták be Magyarországot az Erasmus program résztvevői

Kép forrása: en.wikipedia.org

Virtuálisan mutatták be Magyarország, Veszprém megye és természetesen Ajka város látnivalóit az Erasmus program keretében az ajkai Bánki Donát Gimnázium diákjai május harmadik hetében délutánonként külföldön élő társaiknak. A 2018. szeptemberében kezdődött hat országot magába foglaló együttműködést eredetileg 2 évesre tervezték, de a világjárvány miatt egy évet hosszabbítottak. A helyzet miatt ismét nem utazhatnak, ezért az együttműködés virtuális formája mellett döntöttek. Újabb hosszabbításra nincs már lehetőség, a projekt zárását júniusban Románia végzi.

Imréné Bajczi Erzsébet angol nyelvtanár kérdésünkre elmondta, hogy a munkanyelv az angol, de a különböző országok diákjai egymás anyanyelvét is tanulják. A projekt fő koordinátora Törökország. Magyarországon kívül részt vesz benne Románia, Lengyelország, Portugália és Hollandia egy-egy iskolája. A szerdai foglalkozáson a külföldi diákok magyarul mondták el a nevüket, azt, hogy hány évesek és hol élnek. A kiejtésük meglepően helyes volt. Az ajkai diákok mindenkit megtapsoltak. Ezt követően a résztvevők megnézhettek egy Budapestről szóló filmet, angol nyelvű idegenvezetéssel fűszerezve. A témában hatalmas munkával társasjátékot készítettek. Az egyik feladat például az volt, hogy a külföldieknek ki kellett ejteni a gyönyörű és a buszpályaudvar szavakat. A játék végső soron lengyel győzelmet hozott, mindhárom dobogós az ő csapatukból került ki. A győztes, Klaudia végig vezetett.

Az aznapi utolsó feladatként elkezdték bemutatni azokat a városokat, ahová vírusmentes időben szerettek volna elutazni.

A vidám csapat másfél óra után úgy köszönt el egymástól, hogy várnak másnap mindenkit a számítógép elé. Az interaktív táblán minden résztvevő láthatta a többiek arcát. Mindenki élvezte a foglalkozást, és sokat tanult az ajkai tanárok által komoly munkával összeállított feladatok megoldása során.

A résztvevők egyike, a 11. osztályos Poczai Dávid kérdésünkre elmondta, ezért csatlakozott a programhoz, mert így szinte kinyílt előtte a világ. A program keretében Hollandiába utazott, ahol összebarátkozott a kinti középiskolásokkal, használta és gyarapította az angol nyelvtudását, megtapasztalta, hogy hogyan élnek és gondolkodnak más országok fiataljai. A kint töltött napok alatt sok érdekeset látott. A program résztvevői interneten tartják a kapcsolatot. Mindennapos beszélgetéseik jól szolgálják az idegen nyelvek gyakorlását

Külföldön a diákokat családoknál szállásolták el, így megtapasztalták a fogadó ország életformáját, megkóstolták a jellegzetes ételeiket, és nem utolsó sorban, ha meg akarták értetni magukat, rá voltak kényszerítve arra, hogy használják az angol szókincsüket, amiről kiderült, hogy nagyon gazdag, mert az iskolában jó alapokat kaptak.

Forrás: ajkaiszo.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here