Nyelvet, nyitottságot tanulhatnak, és feledhetetlen élményekkel gazdagodhatnak a cserediákok

Idén nyáron 14 országból több mint száz cserediák érkezik Magyarországra a 2019/2020-as tanévre az AFS Nemzetközi Csereprogram Alapítvány szervezésében. Közülük eddig három külföldi középiskolás már biztosan Bács-Kiskun megyében ismerkedhet majd meg Magyarország kulturális és társadalmi értékeivel. A többi diák, elsősorban thaiföldi és török középiskolások számára toboroz önkéntes családokat a megyéből is a világ legnagyobb és legrégebbi nemzetközi diákcsere-szervezete, az American Field Service (AFS), mely július közepéig várja azon családok jelentkezését, akik szívesen fogadnának a jövő tanévben egy cserediákot.

A Kiskunhalason és Kecskeméten tanuló külföldi diákok és a Bács-Kiskunból kiutazó középiskolás „nagykövetek” évről évre a megye jó hírét öregbítik szerte a világban: ebben a tanévben négy Bács-Kiskun megyei diák tanul (Mexikóban, a Dominikai Köztársaságban, Brazíliában és Finnországban). A megyénkben pedig jelenleg három külföldi (thai, török, hong-kongi) középiskolás diák ismerkedik a magyarországi élettel és kultúrával.

A kiskunhalas-kecskeméti körzetben egy lelkes önkéntes csapat segíti aktívan az AFS diákcsere programjainak sikeres megvalósítását: ők tartják a kapcsolatot a fogadó családokkal és a fogadó iskolákkal, népszerűsítik a csereprogramokat az iskolákban, továbbá különféle érdekes programokat szerveznek a fogadott diákok számára.

Házhoz jön a nyelvgyakorlás annak, aki cserediákot fogad

„Döme, a fiam 14 éves, több évig tanult angolul, de nem igazán mert beszélni. A jelenleg is nálunk élő török cserediákunk, Cagdas áttörte ezt a falat. Döme most már folyamatosan beszél angolul, bátran kommunikál bárkivel” – mondja a férjével és két gyermekével Kiskunhalason élő Juhász Tímea.

Allegra Kecskemétre is ellátogatottA szintén kiskunhalasi Tóth-Nagy Edina – aki Csenge lányával 2014 augusztusa óta már 8 cserediákot fogadott hosszabb-rövidebb időre – megerősíti Tímea szavait: „Allegra, az első cserediákunk mindössze három hónapra érkezett hozzánk Olaszországból. Fantasztikusan jól beszélt angolul, magyarázta a szabályokat, és nagyon szívesen segített Csengének az angol nyelv használatában. Így közvetlenül elutazása után Csenge sikeres középfokú nyelvvizsgát tett. 2016-ban aztán egy venezuelai fiú, Luis érkezett hozzánk 5 hónapra. Csenge vele nagyon jól tudta gyakorolni a spanyolt.”

Mivel Tóth-Nagy Edina nem beszél idegen nyelvet, a lánya a tolmácsolást is bőven gyakorolhatta. „Ha valami komoly dologról akartam beszélni a diákokkal, Csenge fordított. Ilyenkor leszögezte, hogy ez most nem az ő véleménye, csak fordít. Így megtanulta azt, hogy azt is ki kell tudnia mondani, ami nem annyira kellemes. Nagyon jól megtanult úgy beszélni, hogy amit mond, azzal ne bántson, de a lényeg átmenjen. Több esetben tanúja voltam lányom kiváló mediátor-képességének is.” – mondja Edina

A nyelvtudáson kívül sok egyéb képességet is fejleszt a cserediák-fogadás

„Azt gondoltam, hogy a magyar és a török kultúra sokkal jobban különbözik egymástól, azonban amióta Cagdas itt van velünk, jóval több hasonlóságot fedezek fel, mint különbséget. Egyébként Cagdas is úgy választotta célországként Magyarországot, hogy minél kevesebb legyen a különbség és több a hasonlóság. – vélekedik Juhász Tímea. Amióta itt van, a családban sokkal türelmesebbek, elfogadóbbak vagyunk egymással is. A 8 éves lányom, Lola az idegenekkel eddig zárkózott volt, nem fogadott el mindenkit maga körül. Cagdast viszont imádja, testvérként kezeli.

Folytatás

Forrás: kecskemetilapok.hu

Kép: hiros.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here